Ditt framtida yrkes lön?

Det här med lön kan ju vara svårt att veta innan man bestämmer sig för vad man ska jobba med. I vissa fall skiter man i lönen, bara jobbet är kul. Eller så är det tvärtom, att man vill tjäna så mycket som möjligt och det spelar ingen roll vilket jobb man har.

Lönen för samma arbete är dessutom olika i olika delar av landet, vilket på sätt och vis är både konstigt och dåligt. Det borde ju vara samma, för båda könen och i alla delar av landet. Men så är det alltså inte.


Vad jobbar du med? Vad vill du jobba med i framtiden? Spelar lönen någon roll?


Nedan tar jag upp några exempel på månadslöner för olika yrken (det är alltså meddellönen innan skatt, i Stockholms län och Södermanlands län):


Sjuksköterska
Stockholms län: 24 297 kr
Södermanlands län: 21 391 kr


Grundskolelärare
Stockholms län: 25 873 kr
Södermanlands län: 25 443 kr


Kock
Stockholms län: 20 916 kr
Södermanlands län: 19 400 kr


Journalist/reporter
Stockholms län: 24 479 kr
Södermanlands län: 24 500 kr


Fotograf
Stockholms län: 26 218 kr
Södermanlands län: 24 700 kr


Städare/lokalvårdare
Stockholms län: 17 399 kr
Södermanlands län: 16 171 kr


Ingengör
Stockholms län: 31 878 kr
Södermanlands län: 27 667 kr


Psykolog
Stockholms län: 30 612 kr
Södermanlands län: 30 000 kr


Läkare
Stockholms län: 43 713 kr
Södermanlands län: 34 790 kr


Veterinär
Stockholms län: 33 175 kr
Östergötlands län (Södermanland fanns inte): 29 667 kr


Tandläkare
Stockholms län: 34 038 kr
Södermanlands län: 28 500 kr


Vill du kolla medellöner själv? Gå in här och kolla.

Sex sexiga sexfakta

Jag brukar ju aldrig direkt skriva om sex och kärleksliv. Men när jag hittade en lista här kände jag att det kunde vara lite kul att dela med mig lite av den.


1. "Har du blivit förrådd i kärlek? I Hong Kong är straffet för en otrogen man inte bara saftiga månatliga böter, utan hans fru har också rätt att ta livet av honom. Dok måste hon klara detta med sina bara händer."


2. "Den första kända kondomen gjordes av linne under 1500-talet. Enligt historien ska den berömda älskaren Casanova ha använt sig av dessa. Däremot är den äldsta bilden av en man med kondom cirka 12 -15 000 år gammal och målad i en fransk grotta. Vi visste väl att fransmännen är syndigt härliga!"


3. "Saker som plockats ur folks rumpor under, vad vi tror och hoppas var, pinsamma sjukhusbesök: En palsternacka, en pisang (med kondom), en salami, en stekspade i plast, ett skohorn, en flaska kroppsspray, ett kvastskaft, två äpplen."


4. "En man som kysser sin fru varje morgon lever i genomsnitt fem år längre än män som inte gör det. Visa den här artikeln för din kille, pronto!"


5. "Hälften av alla män tror att hångel leder till sex jämfört med 33 procent av kvinnor"


6. "I din hjärna har du neuroner som hjälper dig hitta din killes läppar i mörkret. Gulligt."
Angående Flens Lucia 2009

Det är än så länge inte så många av er som svarat, men de flesta av er som har svarat hittills har valt kandidat nummer 3. Det var också min tanke, att nummer 3 skulle bli Flens Lucia 2009 av dessa. Vem det blir är ännu inte klart, det återstår att se :)

Om man ska vara lite elak kanske? Vad tycker ni? Ska man våga sig på att säga vem man absolut inte tycker ska bli Lucia? Egentligen borde ju alla få chansen och det ska inte spela någon roll, men det finns några av dessa jag aldrig skulle rösta på, av olika anledningar. Det rör sig om nummer 5, 6 och 7 faktiskt. Däremot tänker jag inte vara så elak att jag motiverar varför jag aldrig skulle rösta på dessa tre kandidater. Tycker det räcker med att säga vilka det är :)

I alla fall, den som blir Lucia får äran att bära Luciakronan i Luciatågen och får dessutom ett fint smycke. Synd att man är för gammal för att bli Lucia :P :D