Lag om vegetariska dagar på restauranger?
Veganer
hävdar att det är dags för en lag om vegetariska dagar på svenska restauranger! Köttkonsumtionen har ökat markant. I Sverige äter vi idag 50% mer kött än vad vi gjorde i början av 90-talet. Köttkonsumtionen 2008 låg på 84 kilo om året per person. Det finns en köttnorm och köttkonsumtionen är känslig att ifrågasätta. Det finns en känsla hos många att man bara måste ha kött.


Veganer tycker att man ska överväga om en vegetarisk dag i veckan på restaurangar och offentliga institutioner. Diskussioner behövs angående nationell minskning av köttkonsumtion och hur det ska gå till. Dagens köttkonsumtion har lett till bland annat stressade ekosystem med skövlade skogar, ihopklämda djur och sjukdomar som sprids. Koldioxidutsläppen från köttidustrin står för 18% av de globala utsläppen. Skövlad regnskog för att odla sojabönor som går till djurindustrin och metangasutsläpp från djuren. FN har manat västländerna att äta mer veganmat. Kampanjen Köttfri måndag har börjat få gehör.


Veganer tycker att dessa frågor bör uppmärksammas mer politiskt av våra politiska partier. Man hoppas att fler ska äta mer vegetariskt eller ställa om kosten helt och bli vegetarianer. Vidare påstår man att "om alla i Sverige skulle byta ut två kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ motsvarar det dock koldioxidutsläppen från ungefär 233 000 bilar under ett år. Vegetariskt gör skillnad". (Källa).Vad får det lov att vara? Kött eller grönsaker?
(Bildkälla).


Min åsikt: 
Det här är verkligen ingen bra idé. Och då menar jag inte att sådana här förslag får mothugg (trots att de får det). Jag menar snarare att det inte är en lösning överhuvudtaget. Köttindustrin och köttkonsumtionen skulle knappast minska om ett sådant här förslag genomfördes. Det skulle inte göra någon skillnad. Tror ni inte att man istället skulle gå ut och äta en annan dag i veckan då och ändå äta kött hemma? (Vilket betyder plus minus noll).


Vegetariska alternativ finns redan på restaurangerna. Valmöjligheten finns redan där och att tvinga folk att äta vegetariskt är ingen bra idé. Vi lever i en demokrati där vi är fria och där vi gör våra egna val. Varför då införa en lag om vegetariska dagar som medför ett tvång för restauranggästerna att äta vegetariskt?


Jag är medveten om att köttkonsumtionen är väldigt stor och att den faktiskt ökat. Många äter mer kött än de behöver och det känns ibland som att vissa blir beroende av kött. (Dessutom har jag sett att många som äter för mycket kött går upp väldigt mycket i vikt...). Det som behövs är korrekt och ordentlig upplysning om den kost vi äter, varifrån den kommer och vilka (eventuella) konsekvenser det kan finnas, både för människan och globalt för miljön. Det handlar mer om att få människor att förstå och att själva göra aktiva val än att påtvinga dem en lag som ingen vill ha och som ingen förstår sig på. I annat fall gör det ingen som helst verkan.

Bilder från Iran-resan: Människor

Här kommer det lite fler bilder från min Iran-resa :) Det blev inte av att lägga upp dem förut bara. Tror det här blir de sista faktiskt. Har ju tyvärr inte fotograferat allting och inte heller alla människor jag träffade där (har till exempel inga foton på min pojkväns syster som är lika gammal som mig och på hans äldre bror). Det hade ju varit roligt att ha och roligt att visa, men tyvärr. Det får bli en annan gång :) Jag i kurdiska festkläder (lånade av min pojkväns syster).Jag och min pojkväns pappa.Jag och några av släktens alla barn.Jag och Tuba (vän eller släkting till familjen).Min pojkväns "kusin" (egentligen farbrors fru, om jag har förstått det rätt) och granne. Hugger sockerbitar.Min pojkvän och en av hans bröder.Min pojkvän, en av hans bröder och en kusin.Min pojkvän och hans två yngsta bröder.Jag, min pojkvän och hans yngsta bror (fråga mig inte vad han gör, haha) vid vattenfallet utanför staden. Ser ni vad blek jag är?! Blek de luxe! Inte ett dugg konstigt eftersom jag mådde ganska förjävligt, haha. Bilresan dit var jobbig för mig. Vägen slingrade sig både fram och tillbaka och nedåt. Måste ha fått blodtrycksfall eller någonting. Mådde illa, hade yrsel och tappade känseln i hela ena armen. Hade svårt att gå till vattenfallet sen i nedförsbackar och trappor.
   PS. Yes, det är utsvängda jeans jag har på mig, haha. Ett par från Vero Moda som är flera år gamla. Man ligger väl rätt i tiden, eftersom modet kommer tillbaka, haha. DS.Min pojkvän, jag, min pojkväns kusins fru + kusinens och fruns två barn och min pojkväns yngsta bror. En biltur till bergen utanför staden.Jag, min pojkvän och hans mamma.

Frajdej

Fredag idag :) Fredagsmys eller? Njae, blir väl inte värre än vanligt, hehe. Som arbetslös känner man ju knappt av när det blir helg... Men men... Blir kanske något glas vin ikväll och Idol... Om man nu ska titta på skiten som blivit så trist... Om det inte blir bättre förstås. Aja, får se.


Ska försöka lägga upp fler bilder från min Iran-resa. Det finns lite bilder kvar faktiskt :) Det har bara inte blivit av att lägga upp dem. Så håll utkik! :)


Vad gör ni idag? :)