God natt!

Nu säger jag show xosh (god natt)! Ska kika runt lite i bloggvärlden och sen ska jag krypa till kojs.


Har haft min syster på besök. Har ätit paj och fikat med iranska sötsaker och pratat om min resa. Trevligt trevligt :)


Har även suttit och rensat trattkantareller. Väldigt tråkigt faktiskt. Plockade en hel del idag och är ännu inte klar med rensandet. Fortsättning följer imorgon...


För er som inte har sett det, titta gärna på mina bilder från Iran som jag publicerat :) Och mer kommer förhoppningsvis nästa vecka :)Bilder från Iran

Här kommer några foton från min Iran-resa. Kan tyvärr inte visa så mycket eftersom det mesta finns på fotofilm (nej, jag har ingen digitalkamera) och jag har inte lämnat in dem för framkallning ännu. Har även tagit lite kort med mobilkameran och här visar jag några av dem :)Min pojkväns undulater. En grön hane och en helvit hona. Honan ser ut som en duva :) Honan köptes under tiden jag var där. Innan hade min pojkvän den gröna hanen och en gulvit hane. Men den gulvita hanen försvann medan fåglarna var utsläppta på deras gård. Jag var inne så jag såg inte vad som hände, och ingen annan såg heller någonting. Troligtvis försvann fågeln medan porten var öppen eller så var det en vildkatt som hoppade ner på gården och tog den (det finns många vildkatter där). Synd! Min pojkvän köpte då en ny, men nu en hona. Tror ni det blev fart på hanen? Jodå! Innan var hanen ganska tråkig faktiskt, satt bara still och tyst. Men nu hoppar han runt och kvittrar och uppvaktar honan, haha. Skitroligt! Nu väntar vi på ägg och små fågelungar :)
Tedags! Jag sitter på golvet och dricker te. I hemmet sitter man på golvet på persiska mattor som ligger utlagda över hela golven. Man har inga bord, inga stolar och inga soffor (endast en stol eller två vid en dator). Man sitter alltså på golvet när man dricker te, äter mat, äter frukt, tittar på TV och när man umgås. Obekvämt? Javisst! Jag fick faktiskt väldigt ont av att sitta på golvet. Både rumpan, svanken och benen tog stryk. Är man inte van vid detta får man ont ganska snart. Som tur är ställer/lägger man en kudde bakom sig så att man kan luta sig mjukt mot väggen, hehe.
   På tal om te är det något man dricker i princip hela tiden. Vet inte hur många glas jag druckit om dagen.
Och alla dricker te med sockerbitar. Dock blandar de inte ner sockerbitarna i glaset som jag gör, utan de stoppar in sockerbiten i munnen och dricker teet. Det var bara jag av alla som drack te och blandade i sockret med sked, haha.
   På tal om att man även sitter på golvet och äter. Man lägger ut en duk, ungefär som en vaxduk eller plastduk ovanpå den persiska mattan, som skydd. Sedan dukar man ovanpå den. Man äter med sked och/eller gaffel
. Ingen använder bordskniv. De flesta äter bara med sked. Jag åt nästan bara med gaffel. Tror nog att flera tyckte det var lite konstigt att jag åt ris med gaffel, haha. Det enda jag åt med sked var nog soppa, haha.
I'm going nuts! Är det någon som vet vad detta är? Nej, det visste inte jag heller först. Men jag ska tala om för er vad det är. Det är valnötter! Hemma hos min pojkvän och hans familj har de ett väldigt stort valnötsträd på gården (det är trädet som syns bakom på bilden). Jag hade ingen aning om att valnötter växte så här. De har alltså två skal! Det ena skalet är det yttre gröna som syns på bilden, och det inre är det hårda bruna, så som vi är vana att se dem. Själv trodde jag att de växte på det sättet, med det hårda bruna skalet, men tydligen inte, haha.
   Det gröna skalet är ganska mjukt och det är lätt att skala av med bara händerna. Det hårda bruna skalet brukar vi här i Sverige vanligtvis knäcka med nötknäppare. Men tror ni att de gör så där? Nej, det gör de inte. Antingen använder de bara händerna i de fall det går, eller så använder de något hårt att slå med.
Xoshawistakam (min älskling)! Ja, det här är alltså min pojkvän. Snacka om att jag saknar honom! Jag har bara varit hemma två dagar, men det känns som att det var hundra år sen vi träffades. I vilket fall, här är han halvt uppklädd i vit skjorta. Han hade visat mig sin nya kostym precis innan och så hade vi fotograferat (med min vanliga kamera). Skitsnygg kostym, ser nästan ut som skinn, hehe. Får visa den vid senare tillfälle.
   Hemma brukar man vanligvis inte ha så vanliga kläder på sig, utan mer bekväma kläder, till exempel mjukisbyxor och T-shirt eller stretchiga klänningar eller kjolar, eftersom man sitter på golvet och eftersom man ofta har saker hemma att göra som gör att man ofta inte kan gå med annat än just bekväma kläder. För min del spelar det ingen roll, men det är ofta så de tycker, hehe. Går man ut på stan tar man däremot på sig snyggare kläder, till exempel jeans och skjorta om man är kille/man. Nästan alla killar/män har skjorta när de går ut, men många har också speciella kurdiska kläder på sig (ser ut som en onepice-dräkt med ett band i midjan). Tjejer/kvinnor är vanligtvis inte heller sminkade hemma, utan bara när de ska gå ut på stan eller gå på fest.
Kurdiska kläder! Här har jag på mig kurdiska kläder. Typ spets, glans och pärlor. Först tar man på sig kläder som ser ut som ett linne och ett par kortare lite bylsiga byxor. Över detta tar man sedan på sig klänningen, för att sedan vira ett långt band runt magen och sedan en sjal runt axlarna. Här finns det ingen stretch överhuvudtaget. Det var aningen svårt att få på sig kläderna eftersom de är ganska strama. Otroligt att ingen spets och inga sömmar gick sönder. Bandet runt magen och sjalen på axlarna fick jag hjälp med eftersom de är fastsatta med säkerhetsnålar på baksidan och eftersom jag inte riktigt visste hur det skulle sitta, hehe. Väldigt fina kläder egentligen! Detta används bara när det är fest, det är inget man går runt i hemma eller till vardags. Måste säga att spetsen började klia efter ett tag, haha. Tur nog hade jag inte på mig detta så länge eftersom jag bara skulle prova kläderna.
Bakverk! Samma dag jag skulle åka hem gick vi till detta konditori i Sardasht. De säljer bakverk i lösvikt. Det luktade helt underbart där inne och det fanns mycket att välja på. Vi köpte 4,5 kg som jag tagit med mig hem, haha. Det gick på cirka 100 svenska kronor! Billigt värre! Underbart gott är det också. Sånt här finns inte i Sverige, tyvärr. Man kan ju verkligen säga att det är skillnad på deras och våra bakverk! Våra bakverk i Sverige är ju i princip bara skit om man jämför med detta. Skillnaden ligger både i utseendet, smaken och doften. Detta både doftar och smakar mer! Dessutom kan jag tänka mig att detta inte innehåller lika mycket skit och luft som våra sötsaker i Sverige gör.
Hemresedags! Här står jag på flygplatsen i Tabriz, redo för hemfärd. Jag var sjukt trött efter flera timmars bilresa och mådde dåligt eftersom jag varit otroligt åksjuk och eftersom jag var ledsen för att jag skulle åka hem. Men det gick bra i alla fall, hehe. Har på mig manto (en jacka) och sjal för sista gången.När jag framkallat korten blir det fler upplagda. Men det tar en vecka, så håll ut :)

God morgon torsdag

God morgon på er!


Har ni sovit bra? Det har jag, men jag är ändå väldigt trött. Det sitter fortfarande i efter resan, usch! Men det blir säkert bättre.


Så, vad händer idag? Jag ska betala räkningar och så ska jag städa lägenheten lite. Sen på eftermiddagen ska jag och mina föräldrar ut i skogen för sista gången och plocka svamp. Sen blir det inget mer i år, för på måndag börjar visst älgjakten och då vill man ju inte direkt springa ute i skogen, haha. Sen får vi se om min syster kommer på besök så att jag kan berätta om min resa och bjuda henne på de iranska sötsakerna :)


Vad gör ni idag? :)