Nej till köttskatt!

Jordbruksverket vill införa köttskatt för miljöns skull. I Sverige äter vi näst mest kött i hela EU, vilket Jordbruksverket vill stoppa. 25 kilo nötkött i snitt äts det varje år och per person. Det är flera kilo mer än EU-snitttet. Och den totala köttkonsumtionen ligger i Sverige på 87 kilo per år och per person... Per vecka äter svensken i genomsnitt 400 gram nötkött.
 
Jordbruksverkets förslag är alltså en köttskatt. Det är en koldioxidskatt som baseras på hur mycket ett kilo kött (oavsett köttsort) släpper ut växthusgaser. Dessutom föreslår de en gräns för hur mycket koldioxid ett kilo kött får bidra med. Klimatmässigt skulle det "sämsta" köttet försvinna från marknaden...
 
Man vill att folk ska äta mindre kött. Enligt Jordbruksverket står kött, och speciellt nötkött, för en betydande del av utslätt av växthusgaser, samtidigt som köttätandet fortsätter öka. 
 
Varför äter svenskar så mycket nötkött? Enligt Jordbruksverket beror det på stark tradition, stark ekonomi och mattrender i att grilla och äta kött.
(Källa).
 
”Dummare än fettskatt” Så tycker många på twitter om nya förslaget på skatt på kött.
(Bildkälla).
 
Min åsikt: Jag tror inte att extra köttskatt är en lösning på problemet. Folk kommer ändå att köpa kött och lägga ut de extra kronorna det skulle kosta. Många vet nog inte heller vad man ska äta istället för köttet och de som verkligen älskar kött kommer ju aldrig att minska på det. Kan det inte också vara en hälsofråga? Om man minskar på köttet men inte äter någonting annat istället för att få i sig samma mängd näringsämnen... Vad blir följden av det? Dessutom kommer det ju inte att slaktas mindre kött i världen bara för att vi inför en extra köttskatt. Dessutom är det ändå inte överdrivet mycket kött. Det är inte så mycket som de vill få det att framstå som. 87 kilo per år och per person. Det blir nästan 1,7 kilo kött i veckan. Om vi antar att man äter någon form av kött varje dag blir det ungefär 242 gram per dag och per person. Det är ju en lagom mängd kött. Jag förstår inte varifrån man får att det är mycket kött? Däremot kan jag förstå att köttproduktionen är för stor och att det slaktas för mycket djur som ger mycket kött som inte går åt och som får slängas. Detta är väl en större bov i dramat. Titta i köttdiskarna i butikerna. De är ju överfulla med kött av alla de slag. Nötfärs, oxfilé, kalvkotletter, fläskkotletter, grytbitar, färsk kyckling, kassler, grishjärta, lever, högrev... Och så vidare, och så vidare. Hur mycket av allt detta kött säljs? Och hur mycket är det egentligen som får slängas? Det kött som får slängas är ju onödigt producerat. Detta kött kommer från djur som lika gärna kunde struntas i att slaktas och i sin tur även kunde struntas i att födas upp. DÄR borde det istället göras en utredning som får åtgärder som följd. Det är inte vi konsumenter som ska stå för detta, det är producenterna som föder upp för många djur och det är slakterierna som slaktar för många djur och det är butikerna som köper för mycket kött som inte går åt!
 
 
En kommentar publicerat i Vardagsliv, tankar och åsikter
#1 - - linda:

Oh jag hörde detta igår och höll på att få spader! Fan vart är samhället på väg. Snart ska vi skatta på hur mycket vi skiter också för att vi använder för mycket papper och det förstör miljön. Herregud vad är i-lands problem för något! Fattas det skattepengar till kungen eller vad är det frågan om?

Svar: Mm, eller hur och avgift för hur mycket vi spolar och hur mycket vi spolar ner i avloppet ^^ Ibland går det faktiskt för långt, "lösningar" som inte hjälper ett dugg för vad de påstår att det ska gå till.
MaryCaroline