Iranresan: Shopping

Shopping är kanske inte någonting man tänker på när man tänker på Iran. Men där har ni egentligen fel, väldigt fel. Det finns nämligen fullt med shopping i Iran! Fullt med småbutiker som specialiserar sig på någonting. Mode, skor, skönhet, elektronik, barnkläder, livsmedel, godis, kakor, underkläder, tyger/broderier och så vidare. Alla butiker är väldigt små och är fullproppade med varor från golv till tak. Man tittar och man berättar vad man är intresserad av så plockar butiksföreståndaren eller personalen fram. Lite annorlunda mot här i Sverige där vi har rätt stora butiker där man går in och tittar och och letar storlekar själv och plockar på sig allt själv och kan prova innan personalen ens sett att man petat på någonting, hehe. Här i Sverige ser man alla kläder och storlekar och man kan titta och känna på allt själv. I Iran ser man i princip bara det lilla som hänger framme och så får man alltså säga till vad man är intresserad av. Och möjlighet att prova kläderna finns inte i många butiker då många saknar provhytter.
 
Både den svenska och den iranska varianten av shopping har för- och nackdelar. I Iran går det rätt snabbt att shoppa och man hinner med många fler butiker på kort tid. Nackdelen där är väl att det är svårt att se vad butikerna erbjuder och man ser inte allt som säljs heller egentligen, då allt inte kan skyltas. Man får helt enkelot fråga vad som finns och säga vad man är ute efter. Ytterligare en nackdel är att man oftast inte kan prova kläderna innan man köper dem. Där har vi fördelarna med butiker i Sverige. Man kan leta allt själv och prova alla kläder innan man köper dem och undersöka dem noga. Men nackdelen här i Sverige är väl att butikerna är så stora att det tar väldigt lång tid att shoppa och det tar lång tid att gå igenom flera butiker.
 
En skillnad till när det gäller shopping i Iran och i Sverige är priset. Shopping i Iran är väldigt billigt! Beror väl troligtvis delvis på våra olika valutor. För oss svenskar till exempel blir det väldigt billigt om vi jämför, men för dem i Iran blir det väl ungefär samma sak som för oss svenskar i Sverige. Och vissa saker är till och med dyra för dem och det finns även sådant vi tycker är dyrt. En annan sak som gör att mycket är billigt måste ju även vara importen. Mycket som säljs är från Turkiet och Kina. Och mycket som säljs är kopior, oavsett om det är elektronik, kläder eller smink eller annat. Det är svårt för en köpare att se vad som är äkta och vad som är kopior. Priset säger nog det mesta, men det är klart det finns lurendrejeri angående det också, men det är ingenting vi själva märkt av, lyckligtvis. Kopior har vi dock köpt, men till rätt pris, inga överpriser inte.
 
 
 
Barnkläder. Den här fina stickade klänningen är en favorit! Den är både fin,
enkel, bekväm och väldigt användbar. Ångrar att vi inte köpte fler.
Minns tyvärr inte priset på denna.
 
 
Barnkläder. Byxor och tights. De röda byxorna i manchesterliknande material
kostade bara 20 kr. De lila kostade 80 kr. De andra har jag ingen aning om
priset på.
 
 
Barnkläder. Fler byxor och tights. Pris, ingen aning.
 
 
Barnkläder. Tights och tröjor. Inte heller här vet jag priset.
 
 
 
Stickad tjocktröja med skärp i midjan. 100 kr! 
 
 
Topp/tunika med strass vid midjan och med fjärilsärmar. 80 kr.
 
 
Leopardmönstrad topp med skärp i midjan. Pris? Ingen aning då jag fick den.
 
 
Smala tighta byxor med strass framtill uppe vid byxkanten. 80 kr. Köpte även ett par 
smala tighta jeans i samma butik för 100 kr.
 
 
Byxor, tror de räknas som treggings. Köpte tre par, ett par som är nästan grå (de i bild), ett par
svarta och ett par mörkblå. 50 kr/st.
 
 
Guld!!! Alla flickor, tjejer och kvinnor i Iran har guld!!! Jag var väl den enda som var utan, haha. 
Okej, detta har inte jag köpt och räknas väl kanske inte heller till shopping. Men Ramin köpte
detta till mig. Ett halsband, ett armband och ett par örhängen. Allt i guld och med svarta
stenar.
 
 
Italienska kastruller och en stekpanna i aluminium och teflon från Dessini. Vet inte vad
dessa egentligen kostar, men han som sålde dessa är släkt med Ramin och sålde
alla tre till oss för 300 kr!
 
 
Köpte underkläder också, som jag inte vill visa i bild. Tycker underkläder är för privat för att visas upp, folk ska inte veta vad jag har på mig under ;) Men sex par trosor och två BH:ar fick jag för 130 kr. Inte illa, hehe. Här i Sverige hade jag väl bara fått en BH på H&M för det priset, eller två par trosor, hehe. Visserligen kände Ramin butiksföreståndaren, så vi fick väl rabatt, men ändå.
 
 
Allt som allt kan jag säga att jag gillar shoppingen i Iran. På vissa ställen går man in i småbutiker från trottoaren och på vissa ställen är det större shoppingcenter med en massa småbutiker, ungefär som gallerior alltså. Även om butikerna är så små och man oftast inte kan prova kläderna och det är lite trångt och svårt att se en del av vad som säljs gillar jag shoppingen i Iran. Det går snabbt och smidigt och man hinner med fler butiker på kort tid än här i Sverige. Och så är det väldigt billigt, även om man får tänka på att det är import från Turkiet och Kina och även om det förekommer mycket kopior. Mig spelar det ingen som helst roll om det är äkta eller kopior eller varifrån kläderna kommer. Men det är klart att det samtidigt är fel med kopior och att man även får tänka på att det kan förekomma barnarbete med kläder som kommer från import. Men så länge man inte köper sådant medvetet har jag inga problem med varifrån saker kommer. Billigt och enkelt kan man i alla fall säga att shopping i Iran är, och shopping finns det som sagt massor av, vilket man kanske inte kan tro!
 
 
Jag och Ramins syster Mehri (hon i vitt och svart) i ett shoppingcenter.
 
 
Brudklänningar som fanns i en butik i shoppingcentret. Otroligt vackra!
 
 
Skyltfönstret i en guldaffär i Sardashts centrum.
En kommentar publicerat i Min andra Iranresa (2013)
#1 - - Sofia:

Åh den stickade barnklänningen var as fin!!
Jag tycker om att man kan se allt i sverige för då får jag inspiration. :)

Svar: Visst var den! :) Ja, det är ju en fördel faktiskt :)
MaryCaroline