Havrekakor med russin

Det hör väl inte direkt till vanligheterna att jag bakar, varken speciellt ofta eller i större mängder. Men när det närmar sig jul får jag någon sorts ryck och bara måste baka och dona. 
 
Idag var det dags att baka en dubbel sats av havrekakor med russin. Bakade dessa för första gången förra året runt jul. Men i år tycker jag de blev mycket bättre och godare (förra året blev de för hårda).. Dessa kakor är både lite sega och lite knapriga på en och samma gång. Tänk er en lite tjockare och lite segare variant av havreflarn med russin i. 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
• 125 gr smör/margarin
• 3 dl havregryn
• 2 msk bakpulver
• 1,5 dl socker
• 3 msk vatten
• 1,5 dl russin
• 2 dl vetemjöl
 
 
Ugn: 
 
• 175-200 grader
• Gräddas mitt i ugnen
• 8-15 minuter
 
 
Gör så här:
 
1. Värm ugnen till 175-200 grader.
 
2. Smält smör/margarin.
 
3. Blanda ihop det smälta fettet med havregrynen. Blanda sedan i de andra ingredienserna (enklast i följande ordning: bakpulver, socker, vatten, russin, mjöl). 
 
4. Klicka ut och forma smeten glest på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut något under gräddningen!
 
5. Grädda i mitten av ugnen 8-15 minuter, beroende på kakornas storlek och ugnstemperatur.
 
6. Lossa de färdiggräddade kakorna innan de kallnat. Men vänta någon minut efter att du tagit ut plåten ur ugnen, annars går kakorna sönder. Lägg sedan kakorna styckvis för att svalna. 
 
3 kommentarer publicerat i Vardagsliv, tankar och åsikter
#1 - - sofia:

Men vad gott! :D

Svar: Ja :)
MaryCaroline

#2 - - Ellen Delin:

Låter gott, det ska jag testa!

#3 - - Anonym:

2msk bakpulver? På riktigt?

Svar: Japp :)
MaryCaroline