Lag om vegetariska dagar på restauranger?




Veganer
hävdar att det är dags för en lag om vegetariska dagar på svenska restauranger! Köttkonsumtionen har ökat markant. I Sverige äter vi idag 50% mer kött än vad vi gjorde i början av 90-talet. Köttkonsumtionen 2008 låg på 84 kilo om året per person. Det finns en köttnorm och köttkonsumtionen är känslig att ifrågasätta. Det finns en känsla hos många att man bara måste ha kött.


Veganer tycker att man ska överväga om en vegetarisk dag i veckan på restaurangar och offentliga institutioner. Diskussioner behövs angående nationell minskning av köttkonsumtion och hur det ska gå till. Dagens köttkonsumtion har lett till bland annat stressade ekosystem med skövlade skogar, ihopklämda djur och sjukdomar som sprids. Koldioxidutsläppen från köttidustrin står för 18% av de globala utsläppen. Skövlad regnskog för att odla sojabönor som går till djurindustrin och metangasutsläpp från djuren. FN har manat västländerna att äta mer veganmat. Kampanjen Köttfri måndag har börjat få gehör.


Veganer tycker att dessa frågor bör uppmärksammas mer politiskt av våra politiska partier. Man hoppas att fler ska äta mer vegetariskt eller ställa om kosten helt och bli vegetarianer. Vidare påstår man att "om alla i Sverige skulle byta ut två kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ motsvarar det dock koldioxidutsläppen från ungefär 233 000 bilar under ett år. Vegetariskt gör skillnad". (Källa).



Vad får det lov att vara? Kött eller grönsaker?
(Bildkälla).


Min åsikt: 
Det här är verkligen ingen bra idé. Och då menar jag inte att sådana här förslag får mothugg (trots att de får det). Jag menar snarare att det inte är en lösning överhuvudtaget. Köttindustrin och köttkonsumtionen skulle knappast minska om ett sådant här förslag genomfördes. Det skulle inte göra någon skillnad. Tror ni inte att man istället skulle gå ut och äta en annan dag i veckan då och ändå äta kött hemma? (Vilket betyder plus minus noll).


Vegetariska alternativ finns redan på restaurangerna. Valmöjligheten finns redan där och att tvinga folk att äta vegetariskt är ingen bra idé. Vi lever i en demokrati där vi är fria och där vi gör våra egna val. Varför då införa en lag om vegetariska dagar som medför ett tvång för restauranggästerna att äta vegetariskt?


Jag är medveten om att köttkonsumtionen är väldigt stor och att den faktiskt ökat. Många äter mer kött än de behöver och det känns ibland som att vissa blir beroende av kött. (Dessutom har jag sett att många som äter för mycket kött går upp väldigt mycket i vikt...). Det som behövs är korrekt och ordentlig upplysning om den kost vi äter, varifrån den kommer och vilka (eventuella) konsekvenser det kan finnas, både för människan och globalt för miljön. Det handlar mer om att få människor att förstå och att själva göra aktiva val än att påtvinga dem en lag som ingen vill ha och som ingen förstår sig på. I annat fall gör det ingen som helst verkan.