Citronsyran i maten!

Fick en kommentar från en bekant angående citronsyra i fruktpuréer för barn och så har vi en liten diskussion om det. Och jag har funderat och funderat. Intressant tycker jag. Jag har sett på en del burkar att det står "citronsyra" i innehållet, och även att mycket av vår mat vi äter innehåller detta, men jag har inte reflekterat mer över det och tänkt att det skulle vara precis vad det låter som, citronsyra. Det finns ju oftast inget E-nummer och det står ingenting om att den skulle vara framställd på konstgjord väg. Då har jag antagit att det är riktig citronsyra och ingenting annat. Men nu får man ju höra mycket prat om det här med citronsyran i all mat.
 
(Bildkälla). 
 
 
Det finns tydligen två sorters citronsyra. Den ena är den äkta varan, den som kommer från citroner. Men det finns en till, en som är framställd på konstgjord väg och som enligt uppgifter utvinns ur mögel. Man låter majsdeg (som kan vara genmodifierad majs) mögla med svartmögel. Ur blandningen isolerar man citronsyra med hjälp av bensen eller kalciumhydroxid. Denna citronsyra man får fram på detta sätt har E-nummer E330. Bensen = giftigt och cancerframkallande och allergiframkallande. Om citronsyran i sig är skadlig och om den innehåller mögel verkar dock inte vetenskapligt bevisat och det hela ifrågasätts då källor enbart hämtat påståenden från andra samt att texter innehåller mycket faktafel (personligen uttalar jag mig inte om detta). Det verkar fortfarande vara på teoristadiet. Detta har skapat reaktioner hos folk och det har kommit fram att denna konstgjorda citronsyra misstänks framkalla allergier, magbesvär, öka astmabesvär och annat. En del som uteslutit citronsyra säger sig ha fått förbättrade tillstånd. Men hur ska man som konsument veta vilken citronsyra som finns i maten? Är det den äkta varan eller är det den konstgjorda?
 
Jag har rotat igenom skafferiet, kylskåpet och frysen här hemma i jakt på citronsyra. Visst hittade jag! Vissa produkter anger "citronsyra" medan andra anger "E330", precis som man förväntar sig att det ska vara. Alltså att produkter med konstgjord citronsyra ska etiketteras med "E330" och produkter med äkta varan "citronsyra". Detta är vad jag hittade hemma hos oss:
 
 
 
 
Lite överraskande att smörgåsrån innehåller citronsyra. Och smöret/smörgåsmargarinet. Dessutom förvånade det mig att Pepsi inte innehåller citronsyra! Ska man lite på innehållsförteckningarna kan man ju anta att "citronsyra" ska vara äkta vara medan "E330" är det konstgjorda ämnet. Men det verkar inte fullt så enkelt. Går jag in på Sempers barnmatssida hittar jag följande: Mangopurén innehåller "citronsyra", men är fri från citron. Likaså mango- och bananpurén. Förvirrande! Jag har mailat Semper och frågat om deras citronsyra och inväntar svar...
 
Redan där spricker det här med olika benämningar för äkta och konstgjord citronsyra. Det blandas hej vilt. Hur i helvete ska vi konsumenter veta vad som är vad? Varför finns det citronsyra i barnmat? Och i vår mat och även i basvaror? Ska vi verkligen låta våra barn äta detta, och oss själva, även om det är små mängder? Hur mycket behöver man äta för att det ska utgöra en risk? För mig känns det oroväckande med allt matfusk, oavsett om det är citronsyra från mögel eller vanillin från ruttet trä eller extra tillsatt vatten för ökad vikt, samtidigt som jag tar det med en nypa salt och tänker tillbaka på alla andra varningar som snart tagits tillbaka. Att folk rasar är befogat. Jag förstår det. Det är för mycket matfusk. Samtidigt kan jag tycka att det går till överdrift och att man förmodligen får vräka i sig av en viss typ livsmedel för att det ska göra någon påverkan...
 
Vad säger Livsmedelsverket? Att allergi och överkänslighet mot citronsyra är väldigt ovanligt...
 
 
6 kommentarer publicerat i Vardagsliv, tankar och åsikter
#1 - - Sofia:

Oj vad sjukt.. Hade ingen aning om det. Och Ellie äter smörgåsrån varje dag nästan :s

Svar: Det är mycket man inte vet. Har lust att kolla upp fler saker. Ska nog göra det. Men egentligen, hur mycket ska man äta egentligen för att det ska utgöra en risk? Nu är ju jag vuxen, men jag får själv i mig av det där varje dag då jag äter det där smörgåsrånet med det där smöret och så dricker jag flera glas lättdryck varje dag + att jag troligtvis ätit citronsyra i många års tid. Är frisk som en nötkärna, inget av vad de säger stämmer liksom in. Är kanske bara en ren tillfällighet att de andra blivit bättre, kanske inte var citronsyran alls. Jag vill i alla fall se mer innan jag ropar hej.
MaryCaroline

#2 - - linda:

Herregud man vågar inte äta längre. Zarah älskar dom där rånen... fan också! Hon äter dem jämt :(

Svar: Nästan alla ungar äter ju dem. En del säger att det är bättre att äta majskrokar... Men ska man lyssna på allt prat om vad man ska äta och inte äta finns det ju nästan inget man kan äta då det mesta innehåller saker som egentligen kanske inte borde vara där. Surhetsreglerande medel, konserveringsmedel och så vidare. Man kan ju inte ens äta frukt för att det är besprutat och man vet inte hur gamla frukterna egentligen är. Personligen orkar jag nog inte med att tänka på sådant där, för då får man ju utesluta typ allt, även sådant som inte innehåller konstgjorda ämnen.
MaryCaroline

#3 - - Camilla:

Varför köper du fruktpure'er på burk? Varför inte köpa en mango och mixa? Då blir det inget annat än mango i? Eller banan eller vilken frukt man ju vill ha?
Margarin skulle jag aldrig köpa, har hört att den är brun men sedan tillsätts massor av ämnen för att göra den gul.

Tycker det verkar vara "skit" i det mesta man äter nuförtiden, jag ska försöka laga så mkt barnmat själv som jag kan ist för att köpa burkmat, lika så med alla dessa frukt pure'er..

Svar: Var har du hört det om margarinet? Det enda bruna jag läst om är vegansmöret... Vanligt smör och margarin bleks och får gul färg av betakaroten.
Tycker inte det är direkt skit i barnmaten, i alla fall inte Sempers. Det enda jag i så fall reagerar på är den låga halten av kött, fisk och kyckling. Sedan är det ju mycket skit i råvaror också så jag vet inte om man ska lita på att egenlagat blir så mycket bättre. I så fall får man köpa allt färskt, säsongsbetonat, närproducerat och ekologiskt. Jag skulle egentligen laga egen mat till min dotter, men hon äter den inte och hon äter burkmaten så valet är där ganska enkelt i dagsläget...
MaryCaroline

#4 - - Irene Hultqvist:

Vad jag vet finns ingen citronsyra framställd ur citroner. Livsmedelsindustrin använder den artificiellt framställda citronsyran till allt, importeras i stora mängder från Asien. Alltså citronsyra=E330. Samma skit!!

Svar: Ja, jag vet inte. Producenterna verkar ju använda begreppet "citronsyra" och E330 om både den framställda och den äkta, även om den äkta knappt verkar finnas längre. Man vet ju inte vad man ska tro och som konsument vet man ju inte vilken som är i, det är ju bara att anta att det är den framställda. Jag bryr mig i vilket fall inte om vilket nu, jag äter det i alla fall. Det är svårt att undvika citronsyran då den finns typ överallt.
MaryCaroline

#5 - - Ann-Charlotte:

"Alla tillsatser ska deklareras med funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn, till exempel ”konserveringsmedel E 211” eller ”konserveringsmedel natriumbensoat”."
(Saxat från Livsmedelsverket)

Detta innebär att det står tillverkaren fritt att använda E-nummer eller tillsatsens namn - det har alltså ingenting med äkthet att göra - "Citronsyra" är troligtvis lika kemiskt framställt som "E330"

#6 - - nb:

Suck...varför förstår inte folk skillnaden på ämnen och sammansättningar...citronsyra har inte med citroner att göra utan är en syra. Därför kan något som innehåller citronsyra vara helt fritt från citroner. Man kan dela och sätta ihop ämnen och vissa kombinationer blir livsfarliga medan beståndsdelarna var för sig är harmlösa. Man kan även utvinna beståndsdelar ur kombinationer utan att beståndsdelarna för den skull blir farliga. Att andas vatten är dödligt men att andas syre som utvunnits ur vatten går bra osv.