Jag dricker inte alkohol mitt i veckan!

Kanske är jag något av en ovanlig tjej, men jag dricker helst inte alkohol mitt i veckan! Inte heller nu när det är sommar. Enda dagarna jag dricker mitt i veckan är om det faktiskt är någon speciell dag eller om det ändå är helgdag mitt i veckan, annars låter jag bli.



Absolut gott, men absolut farligt i stora mängder!


Jag tycker att alkohol är något man bör se upp med, jag om någon vet, tro mig! Alkoholen har sina baksidor. Att dricka regelbundet både mitt i veckan och sen på helgerna är en varning. Både som framtida alkoholistvarning och som varning för skador på och i kroppen. Många tar detta tyvärr inte på allvar! Det är inte ett bra beteende att dricka så pass mycket och regelbundet, och att inte själv förstå problemen med det. Tyvärr ser jag många unga som faktiskt håller på med det här. Visst förstår jag att man vill umgås och ha kul och trevligt med sina vänner, och att dricka alkohol är ofta en del av det. Men som jag sa är det inte ett bra beteende att låta drickandet bli till en vana (eller man kanske ska kalla det ovana).


Varje vecka ser och hör jag unga komma med "Ska dricka med måtta". Men vad är egentligen måtta? Jag tror inte att måtta existerar i verkligheten där ute, det är bara ett ord man använder för att skylla ifrån sig och för att få andra att tro att det inte är så farligt som det verkar. Och för att övertyga andra om att man vet vad man gör. Men även detta är en varning på att något inte står rätt till. Man ser inte sina egna problem och beteenden! För rätt vad det är ser man efteråt hur mycket de druckit och att flera påstår att de ska "skära ner" eller "aldrig mer dricka"... För att veckan därpå eller några dagar därefter återigen snacka om "Ska dricka med måtta".



Är detta vad som kallas "måtta"?


Nu kanske ni tycker att jag är en moralkärring och gnällkärring och liknande. Ni får tycka det om ni vill, men jag vet att jag har rätt. Jag vet att alkohol kan få både anade och oanade konsekvenser och på lång sikt är sådana här beteenden allt annat än bra. Jag undrar vad de unga som dricker så mycket och regelbundet kommer att göra om 5-10 år?! Kommer de att se tillbaka på sina liv och undra "Varför drack jag så mycket?", "Varför gjorde jag så?". Inte nog med att det är dåligt beteende, all alkoholkonsumtion skadar de inre organen, tänk på det! Ett regelbundet drickande medför också att kroppen inte hinner återhämta sig ordentligt.



Tänk på följande:

- Alkohol är blodförtunnande
- Alkohol förhindrar återhämtning för muskler
- Alkohol är uttorkande, vilket bidrar mer till rynkor och torr hud
- Alkohol förbränns i levern eftersom det är vattenlösningt. Därför orsakar alkohol leversjukdomar
- Alkohol kan medföra att du förlorar kontrollen
- Regelbunden alkoholkonsumtion lurar din hjärna att bli van vid mängden vilket medför att det sedan krävs mer alkohol för att uppnå samma rus som tidigare.
- Alkoholen hjälper till att lägga på dig fett, eftersom kroppen i första hand förbränner alkoholen.
- De näringsämnen du får i dig tas inte upp ordentligt av kroppen, vilket kan medföra att immunsystemet blir drabbat
- Sjukdomar som skrumplever, magkatarr, inflammation i bukspottkörteln, ökad risk för cancer i mun, hals och matstrupe (speciellt hos rökare), ökad risk för cancer i lever och tjocktarm.




Unga som festar.



Nu tänker kanske vissa av er också att "Vadå, hur var det själv när du var tonåring?", "Drack du inte?", "Hade du ingen fjortisfylla?". Och nej, jag hade ingen fjortisfylla. Jag drack inte när jag var 14-15 år (visst smakade man, det erkänner jag). Första gången jag festade och blev full var jag 18 år. Jag väntade med att festa och bli full, jag var inte direkt intresserad tidigare. Sen när jag började festa var det inte alls regelbundet, det handlade kanske om en gång i månaden och inte mer. Och även om det inte var så ofta vet jag att de gånger jag festade hade jag själv en osund syn på alkohol och drack för mycket när det väl var fest. I princip varje fest innebar fylla, och de flesta fyllorna hade sina baksidor. Det är inte bara fyllan i sig som är farlig, utan även följderna av fyllan. Även det är ett onormalt beteende om man frågar mig idag. Därför tycker jag också att det är så tragiskt att se alla unga, speciellt tjejer, som dricker så ofta och så mycket.


Jag vet inte riktigt vad som gått snett i samhället och vad som gått snett med de unga idag. Är det så spännande att dricka? Är ni uttråkade? Blir det roligare med alkohol? Vad hjälper drickandet er? Blir det bättre? Eller blir det sämre som får er att dricka ännu mer? Har ni någon eller något att skylla på? Oavsett vad det är så har ni alltid ett eget ansvar, ni ansvarar för er själva, era kroppar, era liv och er framtid! Ibland kan erat ansvar även påverka andra. Visst har föräldrarna till minderåriga också ett ansvar, men det vet man ju själv att man kanske inte alltid gör som föräldrarna säger, eller hur? I slutänden är det alltid ni själva som väljer om ni ska dricka eller inte och hur mycket och hur ofta. Men hörrni, tänk på följderna, de är inte roliga, det är allvarligt!




PS. Jag är absolut ingen nykterist. Jag dricker oftast på helgerna. Men jag är vuxen och jag har redan lärt mig av mina misstag. Jag vet hur mycket jag kan dricka utan att bli påverkad och jag vet alla följder. Jag vet dessutom hur man dricker på "rätt" sätt. På en period av 8-10 timmar kanske jag dricker 5-7 öl, vilket är ganska utspritt. Det är inte så att jag häver i mig samma mängd på halva den tiden eller mindre ändå. DS.






177 kommentarer publicerat i Vardagsliv, tankar och åsikter
#1 - - Victoria Eklund:

fin blogg! :)

#2 - - fettstarkt:

Håller med, man borde inte dricka på vardagar. Helgerna räcker.

#3 - - Evelina:

bra skrivet :D

#4 - - IA:

En cider på en uteservering igår (onsdag) va tro det eller ej, helt underbart! Inte lika underbart till vintern dock, men jag ser mig själv lite som en semester alkis, men är det bara en eller två månader om året som man dricker lite mer så hoppas jag att jag ska kunna hålla mig ur alkoholist fällan.. ;)

#5 - - frida:

asså det här är det löjligaste jag har läst!

Skit samma om det är helg eller vardag. Om jag te.x går ut på onsdag och sen inte på helgen är det fortfarande fel då eller? På vissa sätt säger du emot dig själv.. och vadå speciellt tjejer som dricker för mycket? vad är det för skitsnack? killarna då? är det inte lika farligt för deras kroppar att dricka alkohol? :S jag tror jag blir knäpp!!! och bara för att man dricker mycket som ung betyder det inte att jag kommer bli alkoholist. Jag festar en hel del och jag njuter av det. Fan man lever bara en gång, ska jag sitta på arlset då eller? Aldrig i livet! OCH tro mig, här blir det ingen alkoholist! och nej, jag ''kanske inte inser det nu men det kommer '' eller nått sånt. man kan ha koll även fast man dricker.



Jag menar inte att man måste dricka för att ha roligt, absolut inte. Men det finns dem gångerna man KAN dricka ordentligt och det finns dem gånger det går över gränsen och ändå har man lika kul. Och kan ha lika kul utan att dricka också. men bara för det så ''kan jag bli alkoholist'' eller? :S

#6 - - Anonym:

Vafan spelar det för roll ? om man inte dricker på helgerna utan tar sig lite på en onsdag , vad är då skillnaden ?

#7 - - Felicia:

Jag håller med dig, alkohol har blivit allt för accepterat i dagens samhälle för ungdomarnas bästa. Bra skrivet!

#8 - - frida:

och förlåt om jag låter jättearg men jag förstår inte riktigt dina argument! jag försökte bara ta det från en annan synvinkel :)

#9 - - Sara:

Jag håller med i det du säger. Har själv varit lite av en "festalkis" eller vad man nu ska kalla det. Drack minst en gång i veckan (oftast fler) och då drack jag en hel del. Inte direkt så att jag tog ett par cider och var nöjd med det, utan jag drack drinkar och shottar och hela köret. Dock var min första riktiga fylla när jag var 17, så jag debuterade relativt sent. Nu såhär i efterhand har jag tröttnat på att dricka så mycket, dricker max en gång i månaden och det är väldigt sällan jag dricker så ofta ens. Alkoholisttendenser kan man ärva genom DNA och tyvärr har jag lite sånt i min släkt, därför känns det bättre att hålla sig borta från alkohol och bara dricka vid speciella tillfällen såsom födelsedagar och nyår. Dessutom är alkohol dyrt här i Norge så det avskräcker bara ännu mer :)

Har förresten en granne som är student som dricker och blir full i princip varje kväll. Tycker synd om hans kropp!

#10 - - Viccci:

Men jag har tänkt på det där med att just dricka mitt i veckan å lite när som helst man känner att det skulle passa med en drink eller nåt glas vin. För det är väl bara vi i Skandinavien som begränsar oss till att dricka på helgerna, all annan tid är "förbjudet", om det inte är onsdag då för då är de ju lilllördagen.... Vet inte hur det hade varit om vi åxå hade "lagligt" kunnat ta en drink lite då å då, kanske vi inte hade varit såna fyllon när vi kommer utomlands :) (Är väl medveten om att jag generaliserar nu, men vi har ju lite av den stämpeln tyvärr..) En tanke bara, men jag vet inte säkert..

#11 - - LOWA:

Jag dricker bara på helgerna.

#12 - - Nicco:

Hmm, jag tror inte du är en ovanlig tjej för att du inte dricker mitt i vecka.. Jag tror det är fullkomligt normalt faktiskt. Däremot tror jag det hör till ovanligheterna att dricka mitt i veckan ofta och att inte dricka alls, eftersom vi lever i lilla landet lagom: Sverige, där man ska göra allt i lagom mängd, även så dricka alkohol.

#13 - - Lajna:

Hade alkohol kommit till idag hade man i Sverige förbjudit det, precis som narkotika.



Jag tänker precis som du, ingen alkohol mitt i veckan. En öl till maten, helt okej, men jag tror du syftar på dem som dricker sig fulla. Det är inte okej och det är en början på ett alkoholmissbruk. Folk som säger annat är naiva och förstår inte hur lätt det är att hamna i ett missbruk.



Kram

#14 - - safia sheikh:

Venezia menar mig:)

haha, hon har ju också hängt ut mig i sin blogg och skrivit om mig!

#15 - - Nicco:

Och sen undrar jag även om följande:



"Därför tycker jag också att det är så tragiskt att se alla unga, speciellt tjejer, som dricker så ofta och så mycket. "



Varför är det speciellt tragiskt när just TJEJER dricker? :S

#16 - - EM!:

en alkoholist är beroende av spriten. kan man dricka varje dag hela sommaren och sen bara sluta dricka sprit när jobb eller skola börjar, är man slkis då?

Jag anser att sålänge man kan konrtollera sitt drickande (på riktigt) så är man inte alkoholist.

#17 - - Jasmine:

Bra inlägg!

Jag tycker inte det är okej at dricka mitt i veckan. Helt ärligt är jag ganska emot alkohol. Men visst, jag styr i världen.

Kram

#18 - - lovisa/polichinelle:

jag håller inte med dig. jag tycker inte det är veckodagen som har betydelse, utan anledningen. vill jag festa en tisdag eller onsdag med mina vänner så ser jag inget som helst fel med det sålänge det passar alla. vad man DÄREMOT ska se upp med är anledningen till att man dricker alkohol. gör man det ensam, för att få tröst, för att kunna somna lättare osv så är det starka varningssignaler.

#19 - - Vixxie:

Bra skrivet!

Liksom varför supa sig så full så att man ändå inte kommer ihåg något dagen efter... "Oj vilken rolig fest jag va på igår".."Vad hände då?" "Eeh jag minns inte..."

Kram!

#20 - - Anonym:

små fjortisar som dricker på vardagarna och helgerna, jag förstår om man dricker på typ, midsommar/nyår/julafton och sånna högtider mer kanske.

palla man dricker varjehelg och sådant vart fan är sverige påväg?

VART FAN ÄR ALLA FÖRÄLDRAR, JAG FÅR DAMP!!!!!!!!!!!!!!!

#21 - - Linn:

Jag har aldrig druckit i hela mitt liv och är 19 år, har inga speciella anledningar till att inte ha gjort det. Har bara inte varit intresserad av det. Lika bra det tycker jag.



Håller dock med om att det är konstigt att du tycker att det är tragiskt med just tjejer som dricker.

Eller så kanske du skriver så eftersom du är tjej och utgår från dig själv.

#22 - - Ned!:

Sant så sant, men håller jag med; Absolut inte! Att alkohol inte är människans bästa vän köper vi nog alla även alkolisterna vet det någonstans, men kolla t.ex. britterna! Jag bor i London och här hör det liksom till att efter jobbet gå och dricka en öl! Festa när som helst då klubbarna är öppna varje dag och visst att det kan vara farligt om det blir för mycket, men då dricker man lagom! Att du lät bli att fjortis dricka bra där själv levde jag ut min fjortis tid och idag vet jag vad jag tål så jag tror det där är väldigt individuellt då vissa tål mer än andra! Vi lever en gång och borde njuta av livet och såklart behöver inte alkohol vara inblandat för att man ska njuta av livet, MEN allt har man kul dagen efter då man flummat sig som full! Vi alla är olika och njuter på olika sett, men att det ska vara farligt att dricka på vardagen håller jag inte med om! Dricka tequila varje dag okej där snackar vi farligt, men sp nu också när det är sommar! Drick, ha en cider eller vin i hand vrf inte? Detta är så typiskt svensk så snabbt det blir för mycket av det goda ska det räcka! Man kan göra allt lagom och då behöver man inte sätta dagar för när det ska vara ok att dricka! Sverige har en riktigt fin sommar och då tycker jag och tror många fler att med en cider i hans, alltså lagom sprit blir dagen härligare!

#23 - - nawis^^:

Läskigt att läsa hur alkoholen påverkar en! Om man ska göra det, då ska man absolut inte göra det för ofta!

Och fjortisar som dricker sig stupfulla varje helg, get a life! Jag undrar bara, var är föräldrarna?!

#24 - - Stefanie:

ABSOLUT Mandarin är god :)

#25 - - simone:

För mig är det ingen skillnad på onsdag eller lördag om man ska ta ett glas vin -dagarna i sig gör för mig ingen skillnad, varför det nu skulle göra det, egentligen om man hellre väljer tisdag och onsdag än fredag och lördag :)

#26 - - Linda:

Eller så dricker man inte alls ;>

#27 - - Vanessa:

varför är det värre när tjejer dricker tycker du? :S fattar inte

#28 - - Frida:

Tror många kommer nappa ganska ordentligt på det här inlägget. Känner tyvärr sjukt många som dricker varje helg och det var ingen tvekan om att jag gick i en klass med blivande alkoholister. Det är tragiskt. Bra skrivet!

#29 - - anton:

Hej! :D

Kolla gärna in min begåvade vän Sofie! Hon sjunger så otroligt bra. Säg gärna vad du tycker också :)



http://www.youtube.com/watch?v=WRHSKcrMYZo

#30 - - Camilla:

jag tycker det är okej att dricka mitt i veckan, om man gör på rätt sätt. jag drack igår, men jag är ju ledig idag, så det anser jag vara helt okej. och eftersom jag drack igår kommer jag inte dricka på resten av veckan, för jag dricker max 1 gång i veckan. så gör man på detta sättet tycker jag det är okej

#31 - - Anonym:

bra skrevet, själv så dricker jag aldrig. Tkr det är sååå onödigt,men jag dömer inte dem som dricker ibland men sen finns det folk som dricker 4-7 ggr i veckan... insane.... skadar kropp och själ så mkt asså !

#32 - - Erika:

Mycket bra skrivet!

Då man inte kan ta två vita månader till exempel är man illa ute.

Och när man har vänner som man inte kan umgås med och ha kul med utan alkohol är inte precis bra det heller.



Jag dricker med måtta nuförtiden. Ser inte tjusningen med att hälla i sig och bli stupfull.

Hellre då ta någon god drink eller två och bli lite lagom glad =)

#33 - - Sandra:

Fy att du skriver ett sånt här inlägg, skäms. Blev arg av att läsa det du skriver ! Om det är en röd dag mitt i veckan och man väljer att dricka den dagen så är det ju för fan mitt i veckan ! det blir inte helg bara för att det är en röd dag. och du är absolut inte mer vettig som dricker 5-7 öl på 8 timmar än små fjortisar som häller i sig 7 öl på 1 timme, det är ju för fan fortfarande samma jäkla mängd alkohol som går genom kroppen och det är exakt lika skadligt ! och senast jag läste i tidningen så fick man canser av chips, potatis, fett, rökning, passiv rökning, solen och tusen andra saker. och sen det här med ""Jag undrar vad de unga som dricker så mycket och regelbundet kommer att göra om 5-10 år?! kommer.."" Jag var fjortisunge som drack 5 dagar i veckan ibland när jag var 15 och inte fan sitter jag här idag och är en dålig människa för det. Jag har höga mål med livet, livet går bra för mig, gick ut skolan med toppenbetyg och kommer komma längre än vad någon med dina fördommar någonsin kommer göra !! Bara för att man väljer att dricka mycket så betyder det inte att man får negativa konsekvenser för det. Du är som vilken liten alkisunge som helst du med när du dricker dina 7 öl på helgen bara för att det är helg du med. hoppas du skäms som skriver ett sånt här inlägg, synd att sånna människor får bra publicitet !! skäms människa !!

#34 - - Hepzheba:

Det spelar väl ingen roll när man dricker, det som spelar roll är ju hur mycket man dricker. Dricker man en gång och det råkar vara på en onsdag så betyder ju inte det att man blir alkoholist.



Du undrar vad som går fel och jag tror att felet ligger hos alla de vuxna som dricker. De påstår att de vet hur mycket de kan dricka och jag ser ingen skillnad om detta påstående kommer från en fjortonåring eller en fyrtioåring. Jag tror ingen av dem har koll och så skyller alla på samhället. Att det är vi som är samhället är det ingen som tänker på.



Själv är jag nykterist av just den här anledningen och tro det eller ej, men inte ens min egen familj (en helt vanlig svenssonfamilj med "normala" alkoholvanor) kan acceptera att jag inte vill dricka...

#35 - - Ms Mix:

Vad är det för dag idag? Torsdag.. jag sitter i Egypten, röker vattenpipa och dricker öl. På sommaren går jag gärna ut efter jobbet och tar EN öl. Tror inte att det är någon skillnad på att dricka en mängd under en lördag eller utspritt över veckan. Samma mängd, eller hur?

#36 - - malin:

här sitter du och säger att du vet hur det är och bla bla bla. du säger att din första fylla kom när du var 18 år. du tror att folk bara dricker i grupp. jag tycker inte du ska uttala dig om sånahär saker när du tydligen inte har ett problem. jag är alkoholist sen jag var 13, jag är 19 nu. du har INGEN ANING om hur det är/känns att VARJE JÄVLA DAG försöka att inte tänka på alkoholen. att försöka att inte dricka. jag skyller heller inte mina problem på nån annan, varken mina föräldrar eller mina vänner. INGEN tvingade mig att börja dricka. Men jag är ingen dålig människa för att jag är alkoholist, det är jag inte. alkoholism är en sjukdom. folk kan diskutera detta bäst fan dom vill, men jag som kämpar mot detta varje dag, vet att det är så. jag dricker mycket själv. inte ofta alls med mina vänner. mina vänner har ingeting med alkohol att göra. det finns inget heller som heter måtta. det finns ATT dricka, och att INTE dricka.

#37 - - Lotte:

Klart man inte ska dricka för mycket, men det gäller ju både för vardag och helg - men jag tycker inte det är något förbjudet med att t.ex. ta ett glas vin på en vardagkväll och jag är ganka säker på att det finns många som gör det. Även jag nu och då. Och jag är nog allt annan än en alkoholist! Det handlar ju inte om att vara stupfull och må dåligt följande dag, utan om att ta ett glas på kvällen som lite vardagslyx - that's it.

#38 - - Josie:

Det är aldrig bra att dricka FÖR mycket, oavsett om det är i veckan eller under helgen, men att dricka t ex en onsdag eller torsdag och sedan inte dricka helgen därpå, det spelar ju ingen större roll. Eller om man någongång ibland dricker en onsdag och en fredag eller lördag. Dricker man t ex en gång i veckan spelar det ju ingen roll vilken dag man gör det. Jag dricker ytterst sällan 2 dagar i veckan, oftast inte ens varje vecka, men det händer då och då att jag går ut/går på fest en veckodag. Som sagt, det viktiga är att det inte blir för mycket.

#39 - - Anonym:

Om man festar med kompisar på en vardag under sommaren till exempel betyder det inte att det är början på alkoholism! Varningssignaler för alkoholism är om man verkligen känner ett sug efter alkoholen, att bli berusad och att man "skåpsuper" alltså att man dricker sig full när man till exempel är helt ensam hemma och sedan försöker dölja det för andra!

#40 - - Louise:

Jag dricker inte heller mitt i veckan, väldigt sällan isånnafall, och kanske om det är något speciellt! Jag tycker det känns konstigt. När man är ung vet man inte när det räcker..

#41 - - Maja:

Før mig spelar det ingen roll vilken dag i veckan det ær. Dock kanske man inte ska dricka en massa varje dag. Bara før att man dricker mitt i veckan så betyder det ju inte att man klunkar en flaska vin. Ett glas rødvin har ju bevisats att det kan vara bra før en. Jag væljer att tro på det till en viss del.

#42 - - Mary Jane:

I couldn't agree more! Varken jag eller min man dricker särskilt ofta. MAX 5-6 gånger per år, å så har det inte blivit pga av att vi numera är föräldrar. Utan, min far är smyg-alkis å jag har småsyskon som är 7, 9 å 17 år. Han är en hemsk å läskig människa som full. Det blir barnen skadade av.

Sam's (min man) moster, mormor å morfar är/har varit alkisar så han har bara dåliga erfarenheter av alkohol.



Många tycker att vi är tråkiga, men vi är stolta. Bara för att vi är 22 & 23 år måste vi inte festa tills vi storknar varje helg. Been there, done that. It's old.

#43 - - Mary Jane:

Btw, snyggt namn! ;)

#44 - - CaTTis:

BRA skrivit!



Jag var dock en av de unga som började festa tidigt. Drack vid 13-14års ålder...Inget jag är stolt över idag. (10år visare...=P) Jag ha dock en del killkompisar som dricker som fan och många vardagar "bara för att det är gött efter jobbet" osv. Jag har länge försökt berätta att det rä skadligt beteende och alkolist varning! Men de tycker inte dem, och tyvärr är det så att så länge de själva in vill inse det så kan man inte göra så mkt mer än att tjöta och vara där o störa/stödja! jag fokuserar idag väldigt mkt på träning, men visst festar jag också! och för mig spelar det ingen roll vilken dag det är, man är ledig olika dagar så en onsdag kan ju vara min helg! Sen tycker jag att "dricka mitt i veckan" är ett felaktigt beteende och det håller jag starkt på!Kram

#45 - - Sarah:

Lol. Det är detta s.k. "måttliga drickandet" av vuxna som sätter normen att det är okej att dricka alkohol. Genom att ta en öl till maten eller ett glas vin på fredagkvällen visar man att alkohol är något som hör vuxenlivet till. När man är vuxen dricker man alkohol. Hur kan man förvänta sig att ungdomar som inte vill annat än att bli vuxna ska hålla sig borta från alkohol? När det är festligt hemma åker alltid vinflaskorna och ölburkarna fram. Kanske man skulle ta ett glas portvin innan maten också? Det är ju fest! Det sociala arvet finns kvar, även om man inte har alkoholister i familjen så påverkas man.

#46 - - charlotte:

Två andra saker som kan tilläggas om alkoholens biverkningar:



När man dricker så finns alkoholen kvar i kroppen i 30 dagar och under dessa 30 dagar utvecklas inte hjärnan, så om man börjar dricka en helg i månaden eller mer när man är 14-15 år och gör det tills man är 23 år (då slutar hjärnan att utvecklas) har man samma kapacitet i hjärnan som en 14-åring medan de som inte har druckit lika ofta och mycket har en hjärnan som är mycket mer utvecklad.



Den andra grejen är att ju tidigare man börjar dricka ökar man risken för att bli alkis, så att vänta med första fyllan några år lönar sig verkligen.



Och sedan fattar jag inte varför man ska behöva dricka för att kunna umgås på helgerna när man är 15 år. Man ska vara barn så länge man kan och att dricka alkohol ska inte vara ett barns vardag!

#47 - - Linnea:

Jag håller med dig. Jag har många alkoholister i min närhet. När man har en förälder som är alkoholist så mår man extremt psykiskt dåligt. Jag var elva år när jag själv var med om det. Jag fick ta hand om min egen mamma när jag själv bara var ett barn. Men jag kunde knappt laga mat, så jag kan inte påstå att det var en enkel uppgift. Och att börja dricka så mycket att man även dricker sig full på vardagarna så är det en stor risk man tar. Alkohol är en av de farligaste drogerna och det är inte många som verkar ha förståelsen om hur farligt detta är. Nu tror jag inte att de personer som kanske går ut en lill-lördag i månaden och tar sig ett glas skulle löpa större risk att bli alkoholister än personer som bara super på helgerna. Men mycket i det du skriver är viktigt att säga. Det krävs att någon gör det.

#48 - - Jennifer:

Bra skrivet!

#49 - - Vilma:

Mycket bra skrivet! Vilken dag i veckan man väljer att dricka spelar kanske inte så stor roll men håller helt med dig om att man ska vänta med att bli full etc.

#50 - - Sandra:

Även om det är nyår mitt i veckan så betyder det inte att man ger fan i att gå ut på helgen så det är exakt lika illa att dricka mitt i veckan fast det är röd dag.



jag har inte sagt att man ska hissa folk eller dåliga vanor, men det är jävligt fel utav dig tycker jag att hacka på alkohol och på människor som dricker det kanske mitt i veckan bara för att du inte gör det.

Vad vet du om folks liv, folks vanor, människors väg i livet. bara för att du uttrycker att du tycker det är negativt betyder det inte att alla som brukar alkohol är inkompetenta idioter så som du vill få dom att framstå verkar det som.

Så JA, jag tycker du ska skämmas som skriver ett sånt där inlägg.



Och anledningen till att jag drar upp det i min blogg är för att jag tycker fler ska öppna sina ögon och inte bara dömma hund efter hår precis som du gör när du skriver såhär !

#51 - - MaryCaroline:

Kommentar från bloggägaren :)



Såg att det är några som undrar över varför jag påpekar mest tjejer. Det är för att alla gånger man varit ute och festat, vilka är det som inte har kontroll över sig själva och alkoholen? Vilka är det som håller sig på sidan av och spyr? Vilka är det som flörtar ohämmat till höger och vänster med folk de både känner och inte känner? Vilka är det som tål minst alkohol i kroppen? Jo, det är tjejerna på alla dessa punkter!



Och jag har svarat dig Sandra på din blogg, men jag väljer att även svara här så att andra också ser mitt svar + att du skrev ett helt inlägg om mitt inlägg:

"och du är absolut inte mer vettig som dricker 5-7 öl på 8 timmar än små fjortisar som häller i sig 7 öl på 1 timme, det är ju för fan fortfarande samma jäkla mängd alkohol som går genom kroppen och det är exakt lika skadligt !"



Hörrudu, det är sant att det är samma mängd, men att dricka samma mängd på kort tid är skadligare då alkoholen går ut i blodet och in i levern, varpå levern inte hinner förbränna alkoholen på samma sätt som när man sprider ut det.



Och mitt i veckan betyder vardagar, det betyder inte helgdagar. Så om det är midsommar, jul eller nyår eller annan helg i veckan, det räknas inte som "mitt i veckan" på samma sätt.



Och du, jag heter inte Mary, bara så att du vet! Och du, jag skäms inte ett jävla dugg bara för att du kommer och kommenterar och för att du gör ett helt inlägg om mitt inlägg. Sen förstår jag inte vad det är för fel på att hacka på alkoholen? Varför inte? Jag hackar gärna på tobak också om det ska vara så, och så hackar jag mer än gärna på de som röker och dricker omåttliga mängder så att det skadar dem själva. Ska man istället hissa dem tycker du? Är det bättre att istället visa de positiva sidorna av drogerna och sympatisera med alla som valt att förhålla sig på ett onatutligt sätt till dem? Nej, jag tror inte det va!

#52 - - titti:

Jag håller med dig, till viss del. Jag har också sett baksidorna av alkoholen då min pappa var alkoholist (han är död på grund av det). Därför måste jag vara extra försiktig med alkoholen då det är en genetisk sjukdom, men känner ändå att en öl då och då efter jobbet kan vara gott då man kopplar av i soffan. Men det är bra du tar upp ämnet och får reaktioner tillbaka, det behövs. Tummen upp!!

#53 - - Johanna:

ja dricker ofta mitt i veckan, men då får man ju tänka på vad man menar med att dricka`? att ta ett glas vin till maten är ju en sak, men att festa sten hårt varje dag är en annan sak!



man måste ju inte bli askalas varje gång man dricker!

#54 - - Paula:

Visst ska man ta alkohol lite på allvar ändå, visst skadar det och visst kan det gå illa. Men alla gör sina egna val och ingen tvingar någon att dricka. Man dricker för att man själv vill det. Jag tycker heller inte att det är något fel att dricka mitt i veckan speciellt inte nu under sommaren. Vill man dricka så varsågod, man är ung och vill leva livet och att man dricker lite för mycket ett par gånger i veckan beyder inte att det är början på alkoholism. Hade det varit så hade jag nog varit alkoholist för länge sen.

#55 - - ellen:

Håller självklart med dej!

#56 - - nina:

lite "lill-lördag" nån gång ibland eller en dricka till maten gör väl inget:P men när man ser folk som går ut onsdag,fredag & lördag varje vecka blir man orolig

#57 - - Amanda:

HAHAHAHAH! MEN VAFAN! Man väljer väll själv som vucen människa om man vill dricka eller inte? herregud!

#58 - - sofie:

Bra skrivet! Håller med dig helt! :) min pappa är alkoholist så jag vet hur det känns och hur det är. Inte alls kul. men det tänker man inte på om man inte har vart med om det! Nu det senaste dricker jag inte ofta, har helt enkelt ingen lust, eftersom jag ser hur illa det kan göra en människa :( :(

#59 - - Louise:

jag tror att många unga dricker eftersom de inte känner av några av konsekvenserna på en gång (förutom att va bakis då..) om fler fick se exempel på hur en människa kan se ut/vara efter att ha druckit i sin ungdom kanske fler skulle vara försiktiga?

jag har faktiskt aldrig varit full (fyller 18 om 1½ månad) och planerar inte att bli det inom den närmsta framtiden heller :) än så länge dricker jag med måtta! :)

#60 - - Grynet:

Håller med om att det inte är bra att dricka för mycket. Men jag tycker inte att du har lagt fram dina argument speciellt bra. Det låter mest som en uppläxning och lite "jag vet bara för att jag är vuxen". Sen funderar jag också på vad du menar med att det är speciellt tragiskt med unga tjejer som dricker sig stupfulla?

#61 - - Sandra:

Jag vet hur unga beter sig med alkohol. och jag vet även hur många vuxna beter sig med alkohol, och det är förvånadsvärt lika tycker jag.

Ja jag har tolkat det som att du hackar på folk som kan dricka alkohol i veckan. "undrar vad de unga som dricker så mycket och regelbundet kommer att göra om 5-10 år?!" tycker jag är att hacka på folk, det är en nedlåtande kommentar. Jag har människor i min omgivning både nu som dricker väldigt mycket och har haft det förut. Jag förespråkar inte alkohol för jag tycker också det är en negativ sak, men jag tycker inte att man ska skriva ett stort inlägg om det och bara dess nackdelar och klanka ner på folk.

#62 - - Rosida:

Jag tycker inte att det är okej att dricka överhuvudtaget egentligen...

Nu kommer säkert många ta försvarsställning... ^^

Men jag säger bara som jag tycker.

#63 - - Sara:

Man ska inte dricka mitt i veckan gör man det regelbundet har man problem. Men om man dricker varje lördag, vilket jag gjorde i ett år när jag var singel. Men jag drack mig aldrig full, 2 kanske max 3 cider, jag gillar inte smaken av alkohol. Men gör det mig till alkolist? Det jag tycker man ska oroa sig för om man dricker varje helg är HUR MYCKET man dricker. Om man dricker sig medvetslös varannan vecka har man ännu större problem än den som dricker lite en dag varje helg.

#64 - - Lovisa Illustratör:

Att dricka för att bli berusad känns ganska meningslöst känner jag. Det händer några få gånger om året (typ en) och varje gång ångrar jag mig. Man har ingen kontroll, man mår dåligt dagen efter, det kostar pengar och man blir fet av kalorierna.

Bättre att ta ett glas vin någon gång ibland för att det är gott, och sen inte mer. Varför måste man bli berusad?

#65 - - Sandra:

Men gud så jävulskt irriterande med alla negativa kommentarer. Bra inlägg och jag håller med dig, jag förtår vad du menar. Folk borde uppenbarligen läsa på lite mer:)

#66 - - Anonym:

jag är 17 år och dricker ALDRIG alkohol. Men kan ha kul utan^^

#67 - - emelie:

Jag är en ungdom... jag dricker inte... jag är inte mindre uttråkad än alla andra... de flesta i min kompiskrets dricker inte... de som jag kännner dricker vet sin gräns... så alla ungdomar är inte som du säger. Jag vet fler vuxna som blir fulla och dricker mycket mer än ungdomar. Plus såhär har det alltid varit, ungdomar har testat saker oavsett vilket år de var födda så det är inte bara vår generation som är såhär. Och en sak till - hur vet du att den där tjejen som står och spyr har druckiut innan? Hon kanske inte förstod vad hon gjorde och tänker inte göra om det igen.

Men jag håller med dig om att det är bättre och vänta än att döda hjärnceller varje helg.



Och nej jag tycker inte man ska dricka på vardagarna.

#68 - - The Joel Jonsson side of life:

Jag håller med.



Men fan vad roligt det är med alkohol!



Att alkohol sliter på kroppen vet ju alla men vafan, man är bara ung en gång! Bli full, ut och gör saker du ångrar, skratta åt det om några år och du har en rolig ungdom att se tillbaka på. Det kan ses som sorgligt men det kan också ses som ungdomens äventyr.



Jag sitter inte gärna hemma med familjen i mjukisbyxor och fredagsmyser framför schlagerfestivalen. Det finns roliga saker att göra. Det finns roligare saker att upptäcka. Livet är ett äventyr, ut och upplev det. Lev livet eller var en grönsak.

#69 - - Lovjo:

Håller med dig på det mesta. Har själv aldrig druckit (men smakat som du säger, men inte mer än några klunkar bara.) Har inte fyllt 18 än, och vill hålla mig tills dess (inte för att det är "jobbigt", men det känns som en merit liksom, när man ändå kommit så långt utan att ha behövt anstränga sig.)

Anser också att det är fel att dricka så där ofta som du ger exempel på. Skrev ett inlägg förut om att jag förstår dem som dricker för att fira t.ex en födelsedag eller skolavslutning, men när man börjar hitta på anledningar för att kunna supa till så ofta som möjligt, så tycker jag att det gått över styr. Några jag känner till exempel, de firade Hitlers födelsedag genom att dricka, baka tårta och röka på, och det var en tisdag eller onsdag? Och ligger de inte hemma i feber så dricker de ~3ggr/vecka. Och börjar man hitta såna anledningar, vad är nästa, att ett barn i grannbyn intill fötts?

Och det med att dricka med måtta, det har du också rätt i. Var går gränsen, och när man säger att man bör skära ner, då tycker jag att man ska lägga av ett bra tag tills man mognat till istället. Men vissa klarar ju inte av att hantera alkohol någonsin, och det är ju de som ofta slutar som alkoholister.



Förresten, det med alkoholens acceptans i dagens samhället, som om det blivit populärare osv nu. Det är lite fel, för det har funnits så länge, bara att det då var lite mindre offentligt. Men jag känner en gammal gubbe, han och hans kompisar satt och drack i skolbänken när de var typ 13 år, och då började han utveckla sin alkoholism. Men du har rätt ändå, känns som att varenda tillfälle numera förväntas ska inkludera alkohol, men jag som inte dricker kan tycka att det är fel.

#70 - - Chocolate:

Varför är det bara före detta alkisar som inte vill dricka mitt i veckan?

#71 - - Michan:

Klart det finns baksidor. Men ett glas på en uteservering någon gång ibland är underbart fast det är mitt i veckan. Men förstår vad du menar.

#72 - - Linnéa:

GOET ÄR DET!

#73 - - Sandra:

hehe rätt så kul att se alla ilskna kommentarer ;) bevisar ju att du träffat mitt i prick. Mycket bra uppmanande inlägg! :)

#74 - - stajjny:

Du är bara avis på att du inte har ett liv själv. Endast mobbade människor börjar dricka vid 18 o sen säger "usch o fy, dricka hör till dom iq befriade populära tjejerna!" o sen skapar ett slags avund och hat mot dom människorna?! Det låter som det.



Nein, att dricka mitt i veckan är inte tecken på alkoholism. Jag har sett det med egna ögon, du är långt ifrån rätt. Du hackar på fel människor.

#75 - - Jacqline:

Ja, det finns ju ingen som kan säga att man absolut inte får dricka. Men det finns ju ingen annan som kan tvinga dig att dricka heller.

#76 - - sandra:

Bra skrivet!! Jag håller med dig !!!

jag har inte druckit på 13 månadader åh saknar de absolut inte. Har varit gravid under den tiden åh nu ser jag ingen anledning till att börja festa igen... Man kan ha roligt utan =)

#77 - - Ullis:

Oj vad jag håller med dig! :) Superbra inlägg. Jag själv är 15, många i min omgivning dricker. När jag hör och ser om mina kompisar/bekanta som dricker vodka, blir medvetslösa, åker in på Maria Pool osv osv osv, hur kul låter det, egentligen? Jag själv dricker inte och tänker inte göra det förrän jag är 18. Det känns helt enkelt inte värt det. Jag och mina vänner har kul utan alkohol! Minst lika flummigt, men med kontroll =)

#78 - - daniel:

Vad härligt att du kommit på detta helt själv, du predikar om skit som alla redan vet. men jepp, lol åt dig och ha de fint.

#79 - - Karoline:

So what om många dricker mycket när de är tonåringar, så gott som alla slutar efter ett tag.

#80 - - Anonym:

allt är inte svart eller vitt hörredu.

#81 - - Michelle:

Jag tycker det är lika fel nära vuxna dricker mitt i veckan REGELBUNDET menar jag nu. Dricker man lite mer på sommarn tycker jag inte det spelar så stor roll, det är när det blir regelbundet jag reagerar på det som negativt. För vuxna också, inte bara ungdomar.

#82 - - Sabine:

Fast det är väl knappast veckodagen som avgör huruvida du riskerar att bli alkoholist eller inte? Det finns ju de som jobbar hela helgerna och är lediga nån dag mitt i veckan istället, och dricker när de är lediga. Menar du på något sätt att det är värre att dricka på en tisdag än en fredag?



Jag tycker hela diskussionen om alkohol är lite överdriven. I de sydligare delarna av europa tillhör det kulturen att dricka vin till maten både till lunch och middag, after-work är en del av vardagen, och där är man inte alkis.



Alkoholism har inte att göra med hur ofta eller hur mycket man dricker, och långt ifrån alla som festar vilt under ungdomen slutar som alkisar. Dricker man på helgerna är man inte alkoholist, oavsett hur mycket man dricker. Det är när man under resten av veckan får ett sug att dricka trots att man inte bör, då ligger man illa till.



Sen tycker jag det är absurt att 15-åringar är ute och super, dels för att det är olagligt och dels för att det är ohälsosamt.

#83 - - Becca:

På sommaren när man ändå är ledig och har semester tycker jag absolut det är okej att dricka mitt i veckan. why not? vist är det inte bra att dricka ofta och för mycket men tar man en öl till maten eller på en uteservering en varm sommar dag (även om de blir varje dag) så tycker jag att det är okej. Nu gör jag inte det men tycker inte de är något fel alls. tänk då man är utomlands då dricker man varje dag i kanske 1 el 2 veckor och de är okej. men gör man det i sverige så får man genast höra grejer som att man ska tänka sig för osv. vad är skillnaden? På sommaren ökar alkoholkonsumtionen kraftigt och de tycker jag är acceptabelt. Men sitter någon och dricker mitt i veckan på vintern ja då börjar man ju faktiskt undra lite...

#84 - - My:

Jag tycker inte det är fel att dricka på vardagar, jag som bara jobbar helg bryr mig inte om de är en måndag och de är fest. Det spelar ju inte någon roll vad de är för en dag i veckan man dricker, måndag eller lördag, de är bara olika dagar.



Ha de bra!

#85 - - Marina L:

Om du hade skrivit detta inlägg för cirka 5 år sedan och mitt 16 åriga jag hade läst det så hade hon förmodligen skrattat dig rakt upp i fejjan! Ungefär! Men det gör jag, 21 år, inte nu. Det du har skrivit är bra.



Jag drack väldigt mycket från det att jag var 16 till för cirka ett och ett halvt år sen, och jag är 21 nu. Det var fest varje helg och några av dem helgerna var tvådagars. Jag hade ingen kontroll eller hum om hur mycket jag egentligen, jag upprepar, egentligen drack. Och baksidor av alkoholen fanns det verkligen!



Nu när jag tänker tillbaka på alla fester jag var på, på hur mycket pengar jag har slösat så kan jag bara inte förstå va tusan det var jag höll på med! Jag förlorade mig själv ungefär, slösat bort en massa tid och tillfällen att "växa upp" och jag är så glad att jag har kommit på bättre tankar nu!



Jag tror att folk som är osäkra, rädda, och inte vet vad dem vill med sitt liv tar till alkoholen. Det finns inget dummare sätt att hantera allt, som hör livet till, på. Jag var sån...



#86 - - camilla:

håller helt med dig, men samtidigt är det sommar. en öl ihop med maten på en uteservering tycker jag e ok. själv är jag student och i karlstad har vi något som kallas för Studenttorsdagen. folk här går sällan ut på lördagar, eller inte alls. torsdagar är våra lördagar. men det gäller som sagt för oss studenter. :) annars: nä, ge fan i veckodagarna

#87 - - olivia:

dumt inlägg måste jag säga. folk dricker väl hur mkt dom vill när dom vill? även fast du tror det så har du inte rätt. för alla tror olika och alla tror att dom har rätt. du verkar så otroligt dum och omedveten om andra människor och andra liv när du skriver som du gör. antagligen känner du själv dig påhoppad av någon eller bara hotad av andras livsstil så du måste visa att du valt det här och att det är rätt. kanske blev du inte bjuden på några fester när du var yngre, kanske hade du inte kontakterna för att få tag på sprit, kanske hade du inte det umgänget alls. men bara för att alla inte dricker precis så ofta som du gör så gör inte det dem till alkolister. jag förstår inte alls ditt resonemang? DU BEHÖVER MOGNA TILL DIG OCH VÄXA UR FJORTIS ROLLEN DÄR DU MÅSTE FÖRSVARA DIN LIVSSTIL. visa dig lite mogen och säg som det är: alla dricker olika mycket, du har ingen rätt att säga vad som är rätt/fel och de få personer som sen blir alkolister skulle ha blivit det även om de följt ditt "otroligt bra" levnadssätt.

#88 - - josefin:

Det finns nog inte en människa som inte är medveten om riskerna med att dricka alkohol, och trots riskerna så dricker folk. Jag tror inte att det är någon fara med att dricka på vardagar egentligen. Jag bor i Uppsala och på onsdagar är det alltid öppet överallt till tre, precis som vanliga helger. Det är ingen som tycker att det är konstigt att man har varit ute och festat på en onsdag. Man märker väl själv om det börjar spåra ut, och då får man ta eget ansvar. Jag tycker personligen att det är lika jävligt att supa skallen av sig varje helg som att supa på vardagar under sommarlovet. Och alla måste ta sitt eget ansvar och lära sig av sina misstag. Men man är ju verkligen inte "mer" alkoholist bara för att man skulle festa på en vardag om det nu inte går ut över något annat som tex arbete och skola.

Det var bara det jag ville säga. Men bra synpunkter! Vissa människor behöver verkligen tänka till, och sådana här saker kan verkligen bidra!

Kram!

#89 - - Hanna:

En nära släkning till mig dog pga alkoholen, så jag håller mig borta från detta. Min åsikt är att det inte är värt det, av olika orsaker.



Sen så har jag roligt ändå, utan alkohol. Även dagen efter....

#90 - - Inavel @ http://godamatfavoriter.blogg.se/:

här finns det mat som passar till http://godamatfavoriter.blogg.se/

#91 - - Maria W:

Bra inlägg! Har själv inget emot att dricka en vardag, IBLAND. Absolut inget jag gör vanligtvis. Festar inte mycket över huvud taget, men ett glas vin till maten är ju alltid gott. Det blir ju mer på sommar/semester. Å andra sidan har jag mina vita perioder (oftast ca 3 veckor) innan tävlingar eftersom jag vill prestera som bäst. Tycker att alla borde ha vita perioder då och då. Och för övrigt dricka med måtta, men självklart få unna sig lite ibland. :)

#92 - - samira:

Bra att du tar upp detta. Alkohol har blivit allmer ett måste bland unga, det är socialt och normalt i deras liv, Men inte alla dricker varje helg eller i veckan för det.



Alla behöver vi nog tänka på hur mycket och när vi dricker och varför. Absolut.



Alkohol är alltid en risk, man kan bli beroende + allt det du tar upp. Det finns många baksidor.

#93 - - Natte:

Tycker om ditt inlägg, får en verkligen att tänka efter. Fin blogg, hur har din dag varit? :)

#94 - - Felicia:

men man ska dricka med måtta! Jag tycker att man kan dricka på vardagen något glas då och då

#95 - - nadja:

cider en varm dag kan ju va riktigt gott :)

#96 - - Stajjny:

Du har sj sagt att du fick stora rasetiutbrott när du drack. Alltså kan DU inte hantera alkohol. Fattade inte mkt av din kommentar, men sättet du beskriver din egna situation och hur du säger att alkohol är visar inte att du är "vuxen" och "mogen". Man gör tusen ggr fler misstag som vuxen, och ett av dom kan vara att låta bli att leva! Det är ju för fasiken knte enbart alkoholen som gör det roligt, det är oxå vännerna man är med! Det skapar oförglömliga minnen. Dåliga o bra. Men sånt tillhör livet! Man dricker heller inte hela livet, utan under sin ungdom. Alla är olika MEN att predika som pm man visste hur det är att bara alkis är fel. Alla vet att alkohol är skadligt, precis som skräpmat p cigg. Men det är kul o gott, så de tillhör människans psyke. Ursäktar för kass skrivning, iphone äre jobbigt o skriva med! De ebingey fel med att inte dricka men sättet dj framför dina åsikter känns knäppt!

#97 - - Dhanii:

Wow vad jag är trött på det här svenska synen på alkohol ! I veckodagarna är man lagom på alla sätt och vis och rör inte en droppe sprit för då är man alkoholist, men när fredagen kommer då jävlar korkar man upp, blir odräglig och då är de acceptabelt att bli full. Lika så när man åker utomlands.

Om man skulle, som i utlandet, dricka sig EN öl/ETT glas vin efter jobbet så skulle man inte dricka som en dåre på helgerna. Jag tror att när man gör det så förbjudet i veckan blir påföljden att man dricker mer på helgerna = mer fylla.

Jag tar mig ett glas när jag vill i veckan för att det är gott och det tycker jag är helt acceptabelt.



Och din kommentar om tjejerna som blir fulla?! Varför är de extra synd om dem?! Snälla svara och ge mig ett bra argument för denna åsikt.



Självklar håller jag med att det inte är bra för kroppen och att ALLA, tonåringar som vuxna, ska sluta dricka sig stupfulla varje gång de dricker. Själv tror jag att det beror på hur man är uppvuxen och får se sina föräldrar dricka.

(Nej jag är ingen fyllekärring)

#98 - - christel - makeupartist:

Jag dricker alkohol mitt i veckan!



Jag är ledig mitt i veckorna och jobbar på helgerna. Nästan alla jag känner också. Vi festar mitt i veckan, då vi inte kan göra det på helgen. Så helt fel är det inte att festa mitt i veckan. ;)



Mvh Christel

#99 - - Anonym:

Nej jag tycker absolut inte det är fel att dricka under veckan, det beror helt på hur mycket du dricker eller vad du dricker. Flera undersökningar har även gjorts där dom testat personer som druckit ett glas röd vin varje dag och personer som inte druckit alls och testet visade inte att det påverkade människornas hälsa utan tvärtom. Sen anser jag inte att man ska dricka varje dag, men absolut när man känner för att ta ett glas vin till middagen eller sätta sig på en mysig uteservering och ta en öl, är helt okey!



Det kan bli helt fel till dom som super sig fulla bara på helgen och inte dricker alls, då föredrar jag hellre att ta ett glas vin när tillfället uppstår. Länder även som italien, frankrike, spanien där det hör till det sociala att dricka till maten och umgås, men inte bli speceillt berusade, har inte speciellt hög "alkoholist" halt som i sverige och finland..



Bara min åsikt ;)

#100 - - Järnis:

Jag tycker det också är lite halvt som halvt att dricka i veckorna! Jag gillar det verkligen inte.



Sen finns det de som super sig redlösa varje helg och dagen efter ALLTID klagar på baksmälla. Även att man inte dricker på vardagarna så innebär det inte att man får dricka som FAN på helgerna för det. Man ska alltid dricka med måtta och alkoholism skadar otroligt mycket!

#101 - - Junitjej:

Jag tycker att det är ok att dricka mitt i veckan, om man dricker med måtta. Ett glas vin tilll maten känns ok.

#102 - - fanny:

öh? "MaryCaroline"

det kan ju lika gärna vara killar som raggar höger och vänster, de är dessutom mycket större risk! sen ha jag sett tusentals killas spy?

det ända du hade rätt med är att vi tål mindre.

och vad gör man då tror du? JO MAN DRICKER INTE LIKA MYCKET SOM KILLARNA. herregud

#103 - - Annso:

No shit sherlock. Kan kroppen ta skada av alkohol?

#104 - - kickan34:

man dricker alkohol för att döva stressen och att man kanske mår dåligt, av tex skolan.

#105 - - sandra:

Men egentligen, vad är det för skillnader på dagar? Om man jobbar helg och dricker innan då ska man få massa skit för att de är mitt i veckan medans dom som är ledig på helgerna inte får ett enda dugg skit för att dom dricker. Och då tänker inte många på mängden utan bara att man hör att dom ska dricka. Sen där jag kommer från iallafall så är inte fjortisfylla en ålder, utan av hur mycket man blir full på. Så det är hur lätt som helst att dra en fjortisfylla på 18 år. Sen anledningar till varför man dricker är ju olika för alla, alla vet nog om konsekvenserna av alkohol, inte i punktformligt som du skrivit men att det kan hända mycket med kroppen.



Hur som helst så har du skrivit jättebra!

#106 - - Amanda:

Håller med dig delvis. Jag tycker att man ska få dricka men som sagt inte varje dag och på tal om alkohol läste jag nyss på Aftonbladet att alkohol minskar risk för reumatism(tror de, http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/medicin/article7319979.ab)



Allt är upp till var och en och jag skiter i hur mkt de andra dricker, man väljer själv. Visst ska man hjälpa om det är så att man märkar att något har problem med alkoholen men annars så...

#107 - - Elin.:

Jag dricker inte. Har aldrig gjort. Om att smutta lite på någons dricka klassas som att "smaka", så har jag väl smakat. Jag finner ingen som helst anledning till att dricka alcohol. Blir livet bättre för att man skadar sig själv? Nej det blir det inte. Visst blir det som en undanflykt. Men att fly från verkligheten..Är det så mogen och ansvarsfullt?

Jag har nyss fyllt 14 och jag känner många som dricker. Men tänker jag dricka för det? Nej! jag tänker inte falla för det jävla grupptrycket. Jag tänker inte bli någon jävla wannabe. Jag är jag. Har alltid varit och kommer alltid att vara.

Jag vill vara en bra förebild för andra människor, inte en en tjej som småbarn ser upp till för att hon är "cool för att hon röker och dricker". Det är inte coolt. Snarare ett bevis för att man är feg. Ett bevis för att man är för svag för att stå emot grupptrycket. För vad dricker man annars för? För att bli "lyckligare" för en kväll och dagen efter må dåligt och ligga och begrunna sina synder.

Helt ärligt. Jag är inte ett barn, men jag är inte vuxen heller. Jag är något mittemellan, jag är i en period som är rätt svår. Faktum är att man ställs inför många komplicerade men viktiga och betydelsefulla val just här i tonåren.



Jag har gjort mitt val. Jag tycker att mitt val var ett bra val.

#108 - - Madde:

Fick syn på världens mest igen kända kändis! R.P.!! Kolla in min blogg för bevis! :D

http://maddeofc.blogg.se

#109 - - kickan34:

håller med http://malinhb.blogg.se/. du verkar inte veta att en akolholist e ingen dålig människa som man ska se ner på. det e som sagt en sjukdom. Och det där om att det e värre att bara tjejer super?! Super inte killar lika mycket!? Jag kommer från bonde-ort och där super killarna såå mycket det med. Bärs på bärs.



Du ska lixom inte uttala dig om nåt som du inte har någon fakta om, det verkar som om du bara antar och påstår här.



Och nej, jag dricker inte pga jag mår skit av det.

#110 - - CLASSY - KEEP ON READING BITCHES!:

Allt bra?

#111 - - Pamie:

Med måtta tycker jag absolut man kan göra det! Tar mig gärna ett glas vin efter jobbet till maten, händer kanske inte varje dag. Dock tror jag kanske det även handlar om en mognadsprocess också!?

#112 - - Nathalie:

Allihop borde sluta ta det här inlägget som kritik. Det är förfan bara en människa som vill öppna ögonen på allihop som dricker utan att tänka på (eller ej ens vet) vilka konsekvenser det finns.



Ungdomar som dricker sig redlösa flera dagar i veckan riskerar definitivt att bli alkisar. Det kanske känns som om ni har kontroll nu, men det blir nog inte så roligt när man inte kan låta bli flaskan senare!

#113 - - sofia:

Väldigt välskrivet och bra inlägg. Läste många inlägg där folk skrivit väldigt naivt och okunnigt vilket är trist.. Jag dricker själv på helger och har tidigare druckit väldigt mkt sedan jag var i ca 13 års åldern men inte förrän jag började plugga till socionom förstod jag riskerna till fullo. Missbrukskursen fick en att tänka till och inse allvaret i det hela. De flesta skulle aldrig nånsin erkänna att de har ett beroende ( ett riskbruk har de flesta unga nu tydligen) och att de skulle behöva hjälp. Att dricka så mkt att man får minnesluckor vilket faktiskt är en slags blödning i hjärnan =(. Det är dock farligt att dricka "allt" på helgen, farligare än att sprida ut mindre mängder under veckan men börjar man rucka på gränsen helg/vecka är ju risken att man dricker mycket under veckan också. Ni vet säkert eller har märkt att tolerans nivån ökar ju mer man dricker och som en person skrev ovanför att man inte är alkoholist om man dricker mkt under sommaren och sen slutar på vintern är inte så lätt att säga. Har man väl börjat dricka mycket och på fester känner att man antingen måste "ha mer för att ha kul" eller gör av med mkt pengar på krogen pga toleransen kan det vara väldigt lätt att under terminen dricka mkt för att bedöva depressioner eller då det blir jobbigt. Jag arbetar nu med missbrukare och möter dagligen folk som förstört sitt liv pga droger och alkohol.. och visst, de tänkte väl inte att de skulle bli alkoholister! Helt plötsligt kunde de inte motstå drickan och det är någonting som sakta växer fram, som man inte först märker förrän det slår till. Anledningen till att det är farligare för tjejer att dricka är pga att tjejer ofta har mindre kroppshydda samt att det har med vatten i kroppen att göra, vi väger ofta inte lika mkt som killar samt att vi har andra hormoner samt kan bli utsatta på andra sätt då man är berusad, men absolut är det farligt för killar att dricka också. ja hursomhelst var det ett bra och viktigt inlägg =)

#114 - - Sabine:

Eh, bara en liten kommentar till Elin på 14 år som tycker att hon gjort ett bra val som inte dricker. Det är för dig ingen större bedrift, inte större än att "åh, jag stal ingen cykel igår". Det är förbjudet enligt LAG för 14-åringar att dricka.



Sen är man inte "feg och faller för grupptrycket" såfort man tar en öl eller en drink, till skillnad från vad du verkar tro så dricker de flesta för att det är gott, eller för att det är roligt. Jag förstår att du, som faktiskt aldrig druckit överhuvudtaget, inte kan föreställa dig hur det känns alls. Men det är faktiskt rätt roligt att vara berusad. Bara för att man dricker betyder det inte att man ligger och spyr i två dagar efter, det finns något som heter "gränser". Vet man inte sina egna så ska man inte vara i närheten av alkohol.

#115 - - Grodan:

Fruktansvärt naivt inlägg. Att dricka på veckorna är absolut ingen alkoholistvarning, vad man istället bör se upp med är anledningen till varför man dricker oavsett om det är mitt i veckan eller på helgen.

#116 - - Linnea:

Du skriver att folk bara säger att de "dricker med måtta"och att det bara är ett påhittat uttryck. Sen så undrar du om måtta är ett bord fullt med alkohol. Men DU vet minsann HUR du ska dricka och att du aldrig blir full. Men du är den enda eller?



Jag går inte ut och super ner mig någon gång nu för tiden, men jag tycker inte att man ska döma folk. Att ta en drink på en uteservering under sommaren och dricka lite öl när man grillar på lördagen samma vecka under sommaren gör en inte till alkoholist per aoutomatik. Varför ska allt alltid vara svart eller vitt? Alkohol är inte bra eller nyttigt men ALLA har inte alkoholproblem..

#117 - - Anonym:

Jag håller med dig i mycket.

Jag själv är väldigt måttlig med alkohol även då det är fest, mest för att jag helt enkelt tycker om att vara nykter och medveten om vad som händer och har inga hämningar som måste släppas lite på med hjälp av alkohol.

Men det är bevisat att det är bättre att ta ETT glas (då håller man sig till ett) varje dag än att ta en REJÄL bläcka en gång i veckan.



Så jag är lite kluven.



Dock tycker jag att man har ett problem då man börjar känna att man inte kan ha kul om inte sprit är inblandat.

#118 - - Niklas:

bra inlägg, men jag tycker det är helt ok att ta en öl en tisdag på kvällen. Tur att vi alla är olika hur ska man annars för skjuts=)

#119 - - Lina -Zooda-:

Jag drack nu i veckan, i tisdags, vilket jag inte brukar. Men jag hade min 18 års fest och nästan alla kompisar åker iväg eller börjar jobba sen så var tvungen att ha den mitt i veckan.



Annars är jag ganska nykter av mig faktiskt ;)

#120 - - Andrea:

Allt beror på hur man lever livet annars. Vad man äter, om man tränar och i så fall hur mycket. Ja alkohol är farligt, men att det leder till döden eller andra problem behöver verkligen inte vara fallet. Man kan ha hälsa med en dålig ovana, det betyder inte att man har ohälsa.

#121 - - naliie:

äsch lets party fan. Man lever bara en gång :p

#122 - - Camilla:

Bra inlägg. Jag är nykterist sen ett halvår tillbaka ungefär. Har aldrig haft ett stort intresse av alkohol och det blev bara ca 1 år av mitt liv där jag drack då och då. Jag har tur som inte känner suget. Har några nära&kära med alkoholproblem och det är så jobbigt att se/försöka hjälpa.. :(

#123 - - Ida:

så himla bra skrivet, håller meed på varenda punkt!

#124 - - lizzie:

As bra att någon tar upp det här fenomenet behövs verkligen mer diskussion och insikt kring detta.

#125 - - Camilla:

Jag fattar inte det här med att många ska normalisera drickandet så mycket. Att just svenskar dricker så mycket har med vår kultur att göra. Och det verkar bara bli värre, man ser inte skogen för alla träd längre. Vad är det som är så viktigt med att dricka alkohol? Jag har haft mina dagar då jag drack mycket, men aldrig blev det varje helg och verkligen inte mitt i veckan. Jag började tidigt men då drack jag väldigt sällan också. Nu har jag knappt druckit mer än ett glas vin på två år eftersom jag varit gravid och ammat men jag saknar det inte direkt heller. Det enda man blir less på är alla söta drycker, men det finns ju alkoholfri cider och vin så jag klarar mig bra ändå :-) Även denna midsommar blir alkoholfri för min del eftersom bulle nr 2 är i ugnen och jag bryr mig knappast om att jag inte kan dricka alkohol dom närmsta 18 månaderna ungefär... Man mår mycket bättre utan!

#126 - - Sool:

bra skrivet! :)

#127 - - Näringsfysiologen:

Det roliga är att du samtidigt har helt fel. Alkohol ska alltid intas med måtta, men otaliga studier visar att just måttliga mängder alkohol minskar risken för ett antal sjukdomar, bl a krans- och kärlsjukdomar. Då gäller det också ett konstant intag av alkohol varje dag för att det ska få någon effekt. Alla ni som dricker på vardagarna, fortsätt att göra så med gott samvete och försök hoppa över det brutala, sporadiska "helgsupandet" istället.

#128 - - Petra:

det är sällan jag dricker alkohol om jag gör det så tar jag bara en burk cider på en fredag,eller lördag kväll när jag umgås med mina vänner.



Min kod.



Sommar



Lössen: 123456

#129 - - Ylva:

Bra och tänkvärt inlägg. Tycker dock inte att du ska behöva "försvara" dig med att verkligen påpeka att du inte är någon nykterist. Är ju inget fel om man nu skulle vara det. Och jag tror att "måtta" existerar, även om alkohol inte är speciellt nyttigt. Själv dricker jag i princip bara på helgerna, men på sommaren blir det lite oftare, något glas vin/cider extra i veckan.

#130 - - mori:

alkoholism är förnekelsens och trasighetens sjukdom, men allt är inte svart och vitt. Man är inte alkis beroende på vilka dagar man dricker och inte dricker på. tycker du svartmålar alkoholen och alkoholkonsumenter väldigt mycket.

#131 - - Tilde:

Man borde uppmärksamma alkoholens negativa egenskaper mer än det görs. Synen på alkohol måste förändras. Varje helg är inte heller okej.

#132 - - johanna:

jag festar varje helg, men har hållt mig till en dag, lördag eller fredag. i år har jag festat 3 onsdagar, och hela förra året var det bara 2. jag kan tycka att andra veckodagar än helgen än helgen är förbjudna, men onsdagar kan jag gå med på. på sommaren tycker jag det är absolut helt okej med onsdagar och jag hade helt klart festat mer på onsdagar om jag hade haft råd.

man lever bara en gång, varför inte utnyttja det då? :)

klart jag kan ha roligt utan alkohol, men alkohol är gott och det blir en annan rolighet när man är full :D

#133 - - yohanna:

jobbar man helger är veckodagarna ens lilla helg, så vad spelar det för roll vilken dag det är? men man ska ju andå aldrig dricka så mkt så man blir stup full, vilket händer iaf, och ja alkohol har en baksida, jag vet, men man måste lära sig att hantera alkohol oxå...

vad dricka med måtta är har jag ingen aning om, för det är så himla individuellt... fin blogg föresten!

#134 - - per(skij):

Förstår poängen, men likaväl som att det finns olika sorter av sprit så finns det olika sorter av människor, som har olika inställningar till sprit.

Jag tror inte frågan är om man dricker på Fredag eller Onsdag, snarare HUR man dricker...på Fredag eller Onsdag.



#135 - - Hannah:

När jag väl dricker, kanske några glas vin, så är det pga av mina arbetstider. Jag jobbar som personlig assistent vilket innebär mycket s.k. "obekväm arbetstid", dvs helger, kvällar och nätter. Tar gärna ett glas vin eller två en måndagskväll, efter att ha jobbat Fredag em-Måndag fm. Får många roliga kommentarer om vardagsdrickande, men jag super ju inte ner mig varje kväll.

#136 - - Mia:

Bra skrivet! Jag har egentligen en massa grejer jag vill skriva, men kan helt enkelt inte få ner det. Men tycker verkligen du har en poäng (eller flera) med vad du skriver. Och vi borde verkligen tänka till hur vi hanterar alkoholen. Men som sagt bra skrivet, du har fattat vad alkoholen gör.

#137 - - Knyttsak:

Jag tycker det är illa att "dricka" har blivit synonymt med "supa". Att dricka ett glas vin eller en öl till maten tycker jag är helt okej - även mitt i veckan. Att supa sig full flera gånger i veckan tycker jag är brist på disciplin och också på kreativitet (kan man inte komma på något roligare att göra behöver man nog hjälp!)



Kan ju vara bra att poängtera också att personer under 0-års-åldern som konsumerar alkohol löper större risk att få hjärnskador eller olika hjärnrelaterade sjukdomar, eftersom hjärnan inte växt färdigt förrän man är runt 20 år.

#138 - - Ellicka:

Det finns massa anledningar till varför man dricker och bara för att man dricker på vardagar behöver det inte vara ett tecken på att man är på väg att bli alkoholist. Ett säkert tecken är att man dagen efter tar en återställare för att må bra.



Har själv levt ihop med en alkoholist i sju år och vet vad man kan förlora. Han förlorade ju mig och höll på att förlora sina döttrar.



En sak vi har gemensamt är att vi båda började dricka sent i livet. Själv var jag 20 år när jag blev full första gången och är glad och stolt över att jag inte upplevde den som yngre ( man gör ju en del dumma saker när man är full)

#139 - - Reckless Life:

Wake up late honey put on your clothes

Take your credit card to the liquor store

That's one for you and two for me by tonight

I'll be

Loaded like a freight train

Flyin' like an aeroplane

Feelin' like a space brain

One more tonight



I'm on the nightrain

Bottoms up

I'm on the nightrain

Fill my cup

I'm on the nightrain

Ready to crash and burn

I never learn

I'm on the nightrain

I love that stuff

I'm on the nightrain

and I can never get enough

I'm on the nightrain

Never to return - no

#140 - - Anonym:

vadå "speciellt tjejer"? det är väl lika illa om killar gör det?

#141 - - Annie:

bra skrivet! haha helvete så många dumma kommentarer du får..haha

#142 - - Louise:

Skit bra inlägg!

Håller totalt med dig. Det finns ingen gräns längre. Överallt läser jag att folk sitter på en tisdag med ett (ska vi säga sju?) glas vin osv.



Hur som haver, bra skrivet!



Puss

#143 - - saga:

Det roar mig hur många det är som är upprörda och tar illa vid sig. "Jag är vuxen och bestämmer själv!"



Absolut ska människor göra individuella val men det betyder inte att diskussionen inte är viktig. Det hjälper oss att stanna upp och reflektera.

#144 - - Carro:

Som nån skrev tidigare, det handlar väl inte om vilken dag man dricker på utan hur man dricker? Förstår att du menade väl med ditt inlägg men nästa gång måste du argumentera mer, förklara varför du tycker si och så.

#145 - - Nila:

Eh, visst är det dåligt, men som nån häftig jag känner brukar säga, man kan lika gärna börja bajsa regnbågar. Vilken normal jävla människa som helst förstår väll att njuren går sönder. Och att man blir skrynklig när man blir gammal. Vem fan ska man vara snygg för då kan man undra? Nä den här smörjan köper jag inte.

#146 - - Emelie - fotoblogg:

För mig så får man dricka när man vill i veckan! Det jag tycker är viktigt är mängden och hur ofta man dricker. 2 dagar i veckan tycker jag att man max ska dricka om man dricker mycket. Men ett glas vin till maten kan man få göra oftare.

#147 - - Herta:

Börjar med att kommentera "så många kommentarer" Du fick efter detta inlägg. Förstår att Du provocerar. Alkoholen finns så nära oss på många sätt och är för många svår att prata om. Det skall vara vars och ens ensak på något sätt men är inte det för vi finns i ett sammanhang med familjen, jobbet, pojk- och flickvänner, kompisar osv. När jag ser på vårt användande av alkohol tycker jag att detta har ökat under de senaste 10-15 åren. Tidigare sågs man på en kopp kaffe, kompisar eller familjer emellan. Detta är mer ovanligt idag utan man bjuds över på " ett glas vin", även i yngre år...tänker typ småbarnsföräldrar osv. Jättebra att Du skriver och bloggar om detta. Vi måste våga prata om vårt förhållande om alkoholen och om vårt förhållande till den.

#148 - - Elina:

O grattulerar du dricker inte på vardagar, du blir inte alkis. Jag tar gärna en öl eller tillochmed två till maten MITT I VECKAN :O, synd om mig jag kommer bli alkolist. hahaha !

#149 - - Anna :):

Fan vad alla var emot dig när du skriver så kloka ord!

Jag är nykterist och jag säger FESTA NYKTER!!

Jag har fått frågan varför jag inte dricker, jag tycker frågan är onödig - vad fan liksom?

Jag dricker inte för att:

•Alkohol är gift

•Jag tycker inte om senap (dum fråga = dumt svar)

•Jag festar bättre nykter...

#150 - - Evelina:

bra skrivet. Jag är nykterist, men jag tycker inte att det är fel att dricka alkohol för det eller så. Jag hackar liksom inte ner på andra bara för att de dricker, men det som du skriver att verkligen bli full tycker jag bara är onödigt. De flesta unga som jag hör prata om alkohol, på bussen och sånt, dom pratar liksom om, ska du supa i helgen, och nu ska vi bli riktigt fulla och sånt. Det är inte bra. Ska man dricka alkohol så ska man göra det för att det är gott, typ till maten eller sånt tycker jag. Inte dricka bara för att blir full! Alkohol är för sjutton gift! Och när ungdomar går ute på stan och håller typ en öl i handen och vinglar runt och flamsar, det ser bara illa ut för det första. Ska man dricka alkohol kan man la göra det nånstans som inte är mitt i stan? En dag kommer de ångra sig att de drack sådär mycket. När de sitter hemma och super och är alkoholister. De kan ju fråga min pappa hur det känns!!!

#151 - - Evelina:

läste en tidigare kommentar: Alkohol är gott och de blir roligare.



Vad sjutton lever du för liv då om du måste dricka alkohol för att ha så roligt att du tycker det räcker. Jag tror många lever riktigt tråkiga liv. Det är därför de dricker och sen tror dom att det är coolt på nåt sätt. Snälla lilla rara människor. Vakna! Det finns annat som gör livet roligt. Jesus till exempel :D

#152 - - Elin Lundgren:

"Jag är absolut ingen nykterist". Varför är det viktigt att påpeka? Är det något dåligt med det?

Tror samhället skulle vara mycket trevligare om alla avstod helt från alkohol faktiskt.

#153 - - CAMIE:

Jag håller med dig fullt ut! Det läskigaste med alkohol tycker jag är att det krypit så långt ner i åldrarna. Vissa börjar dricka alkohol redan som 12-13 åringar och då är man ju fortfarande barn! Det är hemskt. Alla förstår inte hur mycket skada alkoholen faktiskt gör.



Att dricka mitt i veckan känns ju bara onödigt och dumt, det kan leda till att det blir en dålig vana!



Jag har själv varit med om att det blivit alldeles för mycket just för att jag varit ovetande om hur starkt det påverkar ens beteende. Numera dricker jag ytterst sällan och om jag festar med många andra så brukar jag faktiskt vara nykter så det iaf finns en person som kan hålla koll och se till så att det inte händer något!



Mycket bra inlägg!

#154 - - Elinor:

Alltså, jag förstår det du skriver. Jag tycker det är fruktansvärt att du bara påpekar att det är typ "värre med tjejer som dricker" det är sånna saker som precis gör att det är ok att säga att "ja, men hon var ju så full"¨å att det därför är "ok" att våldta en tjej. En tjej ska kunna vara full å flirta å hålla på, å det är fan inget fel. Full eller ej.



MEN jag tänkte då. Jag är då dotter till en alkolist. Jag är 23 år idag, min pappa har varit beroende av alkohol hela mitt liv. Men jag säger som så många andra här. Det är inte när man dricker utan det är inställningen till drickandet som i sig är farligt, mycket varje dag självklart är det skadligt. Dricker för att bota ensamheten, klart det är farligt! Kolla i Italien, där tar dom ett glas vin varje dag till maten... ÄR ALLA I ITALIEN ALKOHOLISTER undrar jag då? Självklart är det illa om man sitter å halsar 5 sjuor med cider varje dag, det är jävligt illa.



På sommaren så skiter jag i vad det är för dag. Vill jag ta mig ett glas vin till min grillade köttbit ute i solen vid stugan, så gör jag det, vare sig det är fredag, lördag onsdag eller vad fan som helst. Ett glas vin är inte skadligt. Det finns till och med studier som visar att det kan vara hälsosamt, så det är MÄNGDEN man får se till. Läs på innan du skriver, snälla...

#155 - - Emelie's WickedTime:

jävla bra inlägg!

#156 - - Anonym:

bra skrivet! jag dricker inte särskilt ofta,men det är klart att det händer.

Det kan hända nu på sommarlovet att jag dricker mitt i veckan men sen inte festar på fredan eller lördagen!

#157 - - Amanda:

Bra inlägg!



Men vi ska även komma ihåg att det finns "helgalkoholister" också! Det är inte så många som vet att sådana finns, och det finns många bland oss.

#158 - - Hanna:

oj, vad många engagerat sig i frågan! vad roligt!

jag har bara skummat igenom inlägget, men det är bra att det uppmärksammas!

nej, jag tycker inte att man ska dricka på vardagarna... men som amanda skriver ovan, så finns det väldigt många "helgalkoholister"...

själv så dricker jag knappt något alls.. jag nöjer mig med ett glas vin till maten på fredagen/lördagen ibland, eller en god drink någon gång...

#159 - - Sweetk Kaylee:

att dricka ofta är inte det samma som att vara alkoholist. alkoholism är en sjukdom och inte alls något man kan jämföra med med "undomar som dricker mycket". det är två helt skilda saker och folk måste börja lära sig det.

#160 - - Sweetk Kaylee:

en alkoholist skiter i han har suparkompisar eller ej. han skåpssuper och dricker ofta i sin ensamhet och döljer det. han känner ingen "festlängtan", han känner sug efter alkohol, rus. det är ett behov för att han ska må bra och han mår dåligt om han inte dricker. det är en sjukdom, det finns diagnos för det.

det är inte alls samma sak som folk som festar ofta och dricker mycket. det är ingen sjukdom, det är bara ett väldigt dumt beteende.

#161 - - Georg Hendrix:

Läs hela innan ni dömer! Gulity until proven innocent.. ni vet ;)



Att ha en "skön fylla". En kväll där allting är möjligt. Det är inte att leka med. Sådant



händer inte när man är nykter (åtminstone inte mig). Det är anledningen till att jag



dricker öht. Jag kan tycka viss öl, vin eller vissa drickar är "gott".. men det är inte



mycket. Jag skulle aldrig sätta mig bara för att dricka ett glas vin. Då dricker jag hellre



läsk eller liknande. Jag vill kunna släppa loss mer, vara mer social och våga "fjanta mig



lite". Folk som kan detta utan att dricka; Respekt till er, men jag kan det inte.



Många som är nykterister har ALDRIG upplevt en sådan kväll där "allt kunde hända "utan har



bara sett att folk kör bil fulla, spyr på torg (spytt själva efter tre starköl) eller



hetsas till saker de inte vill göra. Utifrån den aspekten förstår jag att folk är



nykterister.



När man börjar festa tror jag många tänker som mig. Dom vill ha hjälp att släppa loss.



Problemet uppstår när man dricker och dricker tills man är för full för att festa loss.



Alltså man har börjat dricka bara för att kunna säga "jag söp som fan, sjukt nice". Men vad



var sjukt nice? Vad upplevde du egentligen? Du satt och mumlade på en bar och spydde på



vägen hem. Vaknade upp med en bakfylla. Ingenting kul hände..



Just denna hets anser jag vara ett problem idag... Att säga "jag dricker inte" är i många



umgängeskretsar som att säga "jag gillar inte fotboll" i ett grabbgäng eller "jag bryr mig



inte om mode" när man är med vänninorna på stan. Det är socialt självmord och folk tror



automatiskt att det är något "fel" på en.



Det spelar egentligen ingen roll när man dricker. Men dricker man på måndag, onsdag, fredag



och lördag. Återkommande, hela tiden, varje vecka. Då är man nog alkohlist långt innan man är 56 år och sitter i en gränd med en katt som enda vän.



Folk borde fråga sig själva mer "varför dricker jag". När man själv inte kan besvara den



frågan är det dags att trappa ner.



Det här är Georg Hendrix som signar ut, slut! :D

#162 - - Diana:

Jag håller med. Jag undrar var alla dessa unga människors föräldrar är, hur de själva tänker och framför allt varför de tror att de måste supa redan när de är 14? Själv drack jag inte en droppe (smakade inte ens!) före jag var 18. Det är ett klokt val att vänta om man väljer att vilja dricka alkohol. Nu för tiden dricken jag bara om det känns som om det vore trevligt att ta en cider till maten eller vid speciella tillfällen. Jag festar aldrig och jag känner att jag inte behöver alkohol för att kunna ha urkul med mina vänner! :)



Bra inlägg! Hoppas många läser det och får en tankeställare (främst de yngre)! :)

#163 - - Tarsius:

Hej!

Juste skrivet. Jag fattar precis vad du menar. Själv är jag just fyllda 19. Jag festar, inte så sällan heller. Det är förfärligt när alkoholen tar över människors liv. Jag har sett det och det är inte vackert nu, och det blir bara värre.



De som festar hårdast i gängen är de som råkar mest illa ut. Dessutom drabbar det inte bara dem själva utan även de andra som är ute efter att ha en trevlig kväll.



Till den som känner sig träffad: Hur kul tror du att det är att att alltid spendera festerna på toaletten med att hålla håret när vännen spyr. Annars råkar tjejen illa ut, det vet alla. Och nästa dag kommer bakfyllan, det dåliga samvetet och tomma löften. Som vanligt. Och vi vet att du kanske slutar i parken, fast du är snygg och populär nu. Ja, visst kan vi andra skita i dig (dina vänner). Men tyvärr (för de vänner som får ta hand om dig) är du älskad fortfarande så länge du har någon som bryr sig.

Miss T

#164 - - Anonym:

Hon skriver ju att det är "mer tragisk att tjejer dricker så mycket" eftersom att risken att vi tjejer utsätts för något (t.ex våld, våltäkt) är större än för killar.

#165 - - Sabine:

Sen att killar oftare blir rånade och misshandlade, det spelar inte så stor roll?

#166 - - Queen for a J:

jobbigt läge

#167 - - maria:

jag ser absolut inget fel med att ta en cider, vin etc till maten mitt i veckan. en sak om man super till ordentligt när man kanske har jobb nästa dag.

tycker inte det är alkholist varning om man tar sådär till middagen eller på kvällen på balkongen. börjar man det regelbundet och inte kan avstå, då är det varningar.

#168 - - tessan:

Bra skrivet!

Inte för att jag håller med i allt du säger, men du har en stark åsikt om eg en ganska känslig sak för många av oss ungdomar. Jag brukar dricka på vardagarna men då dricker jag ofta inte på helgerna när jag är hos mina föräldrar. Men det varierar ju sig efter var och vilka man umgås med.

#169 - - linnea:

väldigt bra skrivet! allt du skriver är rätt! Jag är själv snart 16 år och är omringad av fester. Eller nej, omringad var fel ord för jag festar aldrig, men i denna åldern menar jag. Visst, jag har också druckit alkohol. Har smakat på mamma och pappas öl och vin, väldigt lite, och jag har druckit sån cider som säljs på City. vet inte vad jag vill komma fram till. Allt du skrev var så jävla rätt bara!



Jag tycker det är värst när man dricker för att bli full! De flesta tonåringar dricker ju inte för att det är gott, även om dom tycker att det är gott.



Ha det bra, kram/ Linnea

#170 - - Beccaa,:

så rätt skrivet....

kanske ska börja tänka till, vilket man har sagt ganska mkt nu.

Men ska jag vara ärlig, är jag den som drícker i veckorna me vänner ibland.

men så länge man har koll på vad man gör så äre lungt som sagt ;D

#171 - - grottis:

Oj vad de var många svar på ditt inlägg! Du verkar ha rört om ordentligt i getingboet :D Ja tycker inte det är katastrof om man dricker på en vardag, bara det inte blir så ofta. Själv dricker ja bara nåra gånger om året numera, men ja var väldigt vild när ja var yngre. Visst är det värre för tjejer! Självklart har dom samma rätt att dricka, men deras kroppar tål mindre. Man behöver inte vara någon einstein för att förstå att kroppen åldras fortare om man dricker för mycke eller för ofta. De är ju bara att titta på alkisarna i parken dom ser minst 15år äldre ut än vad de är. Min åsikt är att sprit skall brukas med måtta, inte missbrukas. skål! ;)

#172 - - Anonym:

Forskning visar att det är bättre att dricka lite och ofta än mycket nån gång då och då. Forskningen pratar om standardmått och de säger att man generellt kan dricka två standardmått om dagen om man aldrig dricker mer än så. Dvs det går inte att samla ihop och dricka allt på helgerna istället, för syftet med att dricka två standardmått är att man aldrig blir berusad av det. Jag anser inte att det är ett tecken på att man utvecklar alkoholism för att man drickar på en tisdag istället för en lördag. Känns som att levern och resten av kroppen struntar i vad det är för veckodag, men om man tål mycket alkohol, då ska man vara på sin vakt. Det betyder nämligen att toleransnivån har höjts och att kroppen börjat anpassa sig efter alkoholen. Så: Ju mer alkohol man tål, ju mindre bör man dricka. Sen vilken veckodag det är spelar mindre roll.

#173 - - Johan:

Riktigt bra skrivet;)

Haha, läser massa kommentarer med folk som inte håller med o blir upprörda, och ja, dom verkar verkligen ta åt sig:p

Så innerst inne vet dom ju att det inte är bra att dricka så ofta, men istället för att tänka efter o ta åt sig, så skyller dom ifrån sig.

Farligt likt alkis-beteende! Att bara försvara sig o skyll ifrån sig.

Nej, alkohol i stora mänger och allt för ofta är verkligen inte bra för kroppen!

#174 - - Anonym:

Bra skrivet och kul att du delar med dig av dina tankar kring detta. Själv tycker jag att man kan dricka mitt i veckan men självklart med måtta. Mvh Claudia

#175 - - Marre:

Tack för ett bra inlägg! Spännande att se alla kommentarer du fått, speciellt alla som känner sig provocerade av dina åsikter och även de som väljer att missförstå. För visst är det provocerande idag att säga att det kanske inte är så smart att supa sig dyngrak, att dricka alkohol veckans alla dagar eller att alkohol är skadligt. Folk känner sig provocerade, för det är just det de gör (super osv) och de vill kunna göra det utan att någon säger åt dem hur de ska leva. Alkoholen har blivit en helig ko: kritisera alkoholen och du kritiserar alla individer som dricker alkohol. Vissa tycker att det är var mans ensak om man dricker eller inte och inte ska någon komma här och säga att man kanske borde dra ner på det. Men jag håller inte med! Tycker man, som du, att alkoholen har en för stor och osund plats i folks liv och i samhället, då ska man väl få lov att säga det! Alla vet att alkohol är skadligt, ändå dricker många. Men går någon och säger att alkohol är farligt, då har man näst intill gjort ett personangrepp på alla personer som dricker alkohol. Jag blir så trött på det... Alkohol är farligt (visst, det finns undersökningar som säger att en viss mängd alkohol är bra mot det ena och det andra, men det finns väl annat vi i så fall kan ersätta alkoholen med, ett sunt leverne kanske?) och varför ska det då vara så provocerande att säga det?



Och allt det här kommenterandet om vilken veckodag... I alla fall jag uppfattade det hela som att man kanske ska se upp om man super sig apkalas inte bara på lördag, utan måndag, onsdag och fredag också. Eller om man varje kväll drar en massa öl för att kunna slappna av. Inte just vilken dag i veckan det gäller. Har jag fel?



Sen kan jag inte låta bli att småle åt alla kommentarer av typen "man lever bara en gång" och "ska man sitta hemma och uggla eller?". De skribenterna tycker jag lite synd om, samtidigt som jag tycker det är lite småroande att läsa såna kommentarer. "Man lever bara en gång". Japp, stämmer ju fint. Och ska man då riskera det livet på alkohol? Nu menar inte jag att man riskerar livet varje gång man dricker alkohol, men otroligt många dödsfall, bilolyckor, misshandelsfall, våldtäkter, bråk, fysisk och psykisk smärta har sin källa i alkoholen. Det känns lite dumt att chansa. För, faktiskt, man kan ha kul utan sprit. Och att ha kul utan sprit innebär inte att sitta hemma och uggla, om man nu inte vill det. Man kan ha kul med sina kompisar i alla fall. Man kan gå ut och dansa, festa mm utan mod och avslappning på flaska.



Jag dricker själv inte alkohol, jag är nykterist. Nej, jag tror inte att jag är bättre än alla andra för det, vilket en del verkar tro ibland. Men jag ser verkligen inga skäl till att dricka alkohol. Visst, det verkar finnas några fördelar med alkohol, men de överväger inte nackdelarna. Jag har kompisar som dricker, och jag blir faktiskt inte sugen när jag ser hur de blir. Nu menar jag inte när folk blir fulla som ägg och beter sig som svin och spyr ner sig själva... Det räcker liksom med det här första stadiet när man tror att man är så himla sexig och rolig och smart, när man i själva verket bara är pinsam. Och sen går det bara utför.



Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men jag tror det räcker nu... :P

#176 - - Henrik:

Är så jävla trött på folk som tycker det är konstigt om man dricker öl etc i veckan, (typsikt svenskt) då skriver man att det är så farligt för levern etc



Men att röka 4-5 giftpinnar som framkallar canser och som lungorna och hjärtat inte uppskattar det är helt ok? hmmmmmm snacka om dubbel moral

#177 - - MaryCaroline:

Henrik: Nej, det är inte okej med cancerpinnar. Det är inte heller okej för mig att folk röker bland folk och utsätter andra för passiv rökning, vilket jag har skrivit i ett annat inlägg. Själv är jag trött på alla som kommer med ursäkter för att få dricka mitt i veckan då det är helt vanliga dagar och inga speciella helgdagar, och de som förnekar. Det är farligt när folk inte inser problemen.