Kladdkaketips + recept
Ingredienser: (OBS! Detta är ett fördubblat recept för en stor pajform)
• 4 ägg
• 5 dl socker
• 4 tsk vaniljsocker
• 8 msk kakao
• 200 g smält/flytande smör/margarin
• 2 dl vetemjöl
• 1 krm salt
Gör så här:
Vispa ihop äggen och sockret pösigt. Blanda sedan i de övriga ingredienserna försiktigt. Nu ska det inte bli för pösigt, då kan kladdkakan bli torr.
Smöra och bröa en form (smör/margarin + ströbröd). För ovanstående recept, använd en stor form. Jag brukar använda en stor pajform.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader till du tycker att kladdkakan är klar. Jag brukar grädda cirka 25-35 minuter.
Ta ut kladdkakan och låt den svalna!
Extra tips!
• Tycker du att det är svårt att skära kladdkakan? Och det speciellt om du använder dig av en vanlig pajform? Gör då som jag! Lägg kladdkakan i frysen en stund, cirka 20 minuter. Ta sedan ut den och skär den med en pizzaslicer!
• Tycker du att kladdkakan ser lite tråkig ut? Och det även med grädde? Garnera med bär, exempelvis jordgubbar eller körsbär.
• Blev det kladdkaka över? Ställ inte in den i kylskåpet! Låt den stå framme i rumstemperatur under folie. Då blir den inte så där obehagligt kall och inte blir den heller torr lika snabbt som i kylskåpet.
• Orkar du inte baka en egen kladdkaka? Det finns att köpa. Men ett tips... Köp INTE den från Frödinge. Den är inte alls god. Den smakar inte alls kladdkaka. Den smakar artificiellt och bara blä! Det hjälper inte ens med grädde...
kladdkaka är gott! :P