Maten i Iran

Mat och annan kost i Iran är väldigt färsk. Frukt och grönsaker är nyligen plockade och har inte legat i någon mörk och sval vrå en tid, som det ofta gör här. Köper du kött eller kyckling i Iran är djuret nyss slaktat och kyckling slaktas ofta framför dina ögon när du köper det (lyckligtvis ingenting jag själv sett). Fryst mat i Iran är väldigt ovanligt, är det fryst har man ofta köpt färskt och fryst in hemma själv och där ligger det inte fryst länge. Till skillnad från här där man typ aldrig vet hur länge mat varit fryst.
 
Många i Iran har egna gårdar med odlingar där det växer exempelvis gurka, meloner, vindruvor, pumpor och majskolvar. Iran är ett land där växtligheten bland frukt och grönt är mycket hög. Det finns massvis med frukt och grönt! Ingen import behövs, typ allt finns. Överallt kan du köpa frukt och grönt. Säljare står på alla gator, både i centrum och ute på landsvägen. Det finns många säljare som åker runt med bil och säljer frukt och grönt också i städerna. Frukt och grönt är väldigt lättillgängligt i Iran!
 
I Iran äter man ofta många tillsammans och i de flesta hem sitter man på golvet och äter. Man lägger en stor duk på golvet där man dukar och sedan äter. Ungefär som ett bord, fast på golvet alltså. Sedan sitter man där med benen i kors. Obekvämt för den som inte är van... Men upplevelsen och det sociala är annorlunda än när man sitter vid ett bord och äter.
 
Oftast äter man ris och kyckling till middag i Iran. I Kurdistan äter man även mat såsom ash och khorma sabza. Det är olika varma röror/grytor med kött och/eller linser i. Svårt att förklara :) Det händer att man äter pasta också, antingen med soya eller med köttfärs (vi åt alltid med soya). Kebab är ett vanligt inslag, men den är inte som den man köper i korvkiosken. Den är hemmagjord av nötfärs och tillagas i olja. Jättegott! Man kan tro att maten i Iran ofta innehåller lamm, det är en vanlig uppfattning. Men under de gånger jag varit i Iran har jag nog bara ätit lamm en enda gång faktiskt. Kyckling är det vanligaste! Till maten serveras också ofta grönt såsom paprikor (en sort som ser ut som grön chili) och någonting som ser ut som gräs och persilja (men det är någonting annat, vet inte vad faktiskt). Ibland serveras också sallad (innehåller mest hackad gurka och lite morötter) blandat med en vit och väldigt god dressing. Till maten, när det serveras ris och kyckling, får man också en soppa som innehåller flera olika saker (vad det är i vet jag inte riktigt, men typp nudlar och något spannmål, kan vara vetekorn?). Maten i Iran består av många olika delar, flera rätter egentligen! Man blir väldigt mätt vill jag lova ;)
 
(Observera att det är i Kurdistan i Iran jag varit i. Maten ser kanske lite annorlunda ut i andra delar av landet :) )
 
 
Ris och kyckling och lite grönsaker.
 
 
Ris och khorma sabza. Oliver. Några rörda bär. Ash till höger.
 
 
Ris och kyckling. Soppa till höger. Sallad med dressing uppe till höger. Tunnt bröd serveras alltid till maten!
 
 
Kyckling och tomater och pommes sticks (alltså de kalla hårda man köper i påse).
 
 
 
 
Sallad med gurka och morötter och dressing.
 
 
Hemmagjord kebab.
 
 
Vattenmelon och vindruvor. De vanligaste frukterna som serveras, ofta kvällstid och ofta det sista målet på kvällen.
 
 
Här sitter vi på golvet och äter.
En kommentar publicerat i Min tredje Iranresa (2015), Vardagsliv, tankar och åsikter;
#1 - - Sofia:

Vad kul, jag är jätte intresserad av hur och vad folk äter i andra länder. Jag vill också sitta på golvet och äta såhär!
Det där som ser ut som gräs, vad va det för nått och smakade det nånting? :)

Svar: Haha, vet inte vad det är :) Men det smakar lite småstarkt och lite syrligt :)
MaryCaroline